​15 Temmuz Gazisi Mustafa Uygun darbe tanıklıklığını İbn Haldun’da anlattı

İbn Haldun Üniversitesi Başakşehir Kampüsü Mukaddime Salonu’nda “15 Temmuz: Ne Oldu? Ne İçin Oldu?” başlıklı program icra edildi.

İbn Haldun Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Aras’ın moderatörlüğünü yaptığı söyleşide, 15 Temmuz Gazisi Mustafa Uygun darbe girişiminde yaşadıklarını anlattı.

Beykoz’a gitmek için Üsküdar’a, oradan da Çengelköy’e geçtiğini dile getiren Uygun, Çengelköy Polis Karakolu’nun bulunduğu ana caddeye yürüdüğünü, burada silah seslerinin duyulduğunu ve halkın sokağa indiğini ifade etti.

Bir gence neler olduğunu soran Uygun, gencin “Ağabey darbe oldu, halk sokağa indi.” dediğini, o anda şoka uğradığını aktardı. Uygun, Çengelköy’de halkla beraber aynı fikir doğrultusunda darbeye karşı koymak için hareket ettiklerini vurguladı.

Darbe girişimi gecesinde bel hizasından tüfekle vurulduğunu dile getiren Uygun, bilincinin açık olduğunu, o an kelime-i şehadet getirdiğini, ölüm meleğini beklediğini ifade etti.

“Sana bu coğrafyada bir daha ameliyat yaptırmayız”

Uygun, daha sonra Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirildiğini belirterek, şöyle devam etti:

“En son bir sağlık memurunun beni tokatladığını hatırlıyorum, Mustafa bizimle kal diye. O an bayılmışım. Sonra yoğun bakımda gözümü açtım, açılar içinde, bağırarak, kıvranarak ama vurulma anında hiçbir acı hissetmedim. 17 yaşında iki şey için çok dua ettim. Biri şehit olmak içindi. Her darbenin arkasında mutlaka Batılıların, emperyalistlerin ve Amerikalıların olduğunu, en son 1980 darbesinde ‘Bizim çocuklar darbeyi yaptı’ demeleri… Onun bilincindeyiz. Batısı, Amerikası, Emperyalisti, Natosu 40 yıl Türkiye’nin başına örümcek ağı örmeye çalıştı ama Allahu Teala 4 saatte hepsini bozguna uğrattı. Ey Batı, 40 yıl başımıza çorap ördün ama bak bunu 4 saatte hallettik. Sana bu coğrafyada bir daha ameliyat yaptırmayız. Bu da sana dert olsun. Kesinlikle bir daha yok. Bundan sonra bu halk bilinçlendi, sana burada daha operasyon yaptırmayız.”