“AB’deki ekonomik canlanma ihracatı olumlu etkiler”

İbn Haldun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fuat Erdal, zaman zaman oluşan siyasi gerginliğe rağmen, AB ülkelerinin Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı pazar olduğuna dikkat çekerek, bu ülkelerdeki ekonomik canlanmanın ihracatı olumlu etkileyeceğini söyledi.

İhracattan rekor artış haberler gelmeye devam ettiği bir dönemde konuşan Prof. Dr. Fuat Erdal, AB ülkeleri ve özellikle Almanya’nın en çok ihracat yapılan pazar olduğunu hatırlatarak, “AB ile ilişkilerin olumlu bir seyirde gitmesi umuduyla, bu ülkelerdeki ekonomik canlanmanın ihracatı olumlu etkilemesi bekleniyor. Petrol fiyatlarının yükselmesi ve doların değer kazanmasının ise ithalatı ve cari açığı olumsuz etkileyeceği beklenebilir.” diye konuştu.

Prof. Erdal, 37 milyar dolarla ithalatta mineral yakıtların ilk sırayı aldığını, bunu 27 milyar dolarla makineler ve mekanik cihazlar ile 21 milyar dolarla elektrikli makine ve cihazların takip ettiğini vurguladı. Prof. Erdal, “Aralıkta kıymetli taşlar ithalatında yüzde 140’lık artış yaşandı. Dış ticaret açığına neden olan kalemlerin bir kısmı petrol ürünleri gibi alınmak zorunda olunan girdilerden. Bir kısmı da üretim ve ihracat için gerekli makine, mekanik ve elektronik girdilerden oluştu.” dedi.  Prof. Erdal, ihracattaki rekor atışla birlikte, ithalatta da yüzde 17.7 artış yaşandığını, bu durumun dış ticaret açığını 76.7 milyar dolara çıkardığını hatırlattı.

İhracat 2018’in Ocak ayında geçen yılın aynı aynına göre yüzde 16.3’lük artışla 12.2 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu rakam, ihracat tarihindeki en yüksek üçüncü Ocak ayının yakalanmasını sağladı. Son 12 aylık ihracat ise, yüzde 10.1 artışla 158 milyar dolara ulaştı. Miktar bazında ihracat ise Ocak ayında yüzde 9.8 yükselişle 9.7 milyon tona çıktı.