Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

I. İş Dünyası ve Yatırım Fırsatları Zirvesi, 40’tan Fazla Ülkeden Yatırımcıları Buluşturdu

10.12.2018
I. İş Dünyası ve Yatırım Fırsatları Zirvesi, 40’tan Fazla Ülkeden Yatırımcıları Buluşturdu
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Ticaret Bakanlığı'nın desteğiyle düzenlenen BADEER I. İş Dünyası ve Yatırım Fırsatları Zirvesi, 5-6 Aralık tarihlerinde Bomonti Hilton Oteli’nde gerçekleştirildi.

İbn Haldun Üniversitesinin ana sponsorları arasında yer aldığı, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Ticaret Bakanlığı'nın desteğiyle düzenlenen BADEER I. İş Dünyası ve Yatırım Fırsatları Zirvesi, 5-6 Aralık tarihlerinde Bomonti Hilton Oteli’nde gerçekleştirildi. 40’dan fazla ülkeden 300’e yakın uluslararası yatırımcının; sanayi, enerji, turizm, inşaat, savunma, ileri teknoloji, tarım ve hayvancılık, sağlık gibi alanlardaki 100’ün üzerindeki yerli yatırımcıyla bir araya geleceği Zirve, BADEER Yatırım Platformu Başkanı Bader Al-Saeed ve Rektörümüz Prof. Dr. Recep Şentürk’ün açılış konuşmalarıyla başladı.

Üniversitemize Dünyanın Dört Bir Yanından Yoğun İlgi Var

Prof. Dr. Recep Şentürk, İbn Haldun Üniversitesinin sektörle işbirliğine önem veren bir kurum olduğunun altını çizerek, “Özellikle İktisat, İşletme, Hukuk gibi fakülte ve bölümlerimizdeki hocalarımız sektörden gelen, iş deneyimine sahip hocalar. Eğitimlerimizde de teori ve pratik iç içe. O nedenle bu zirvenin düzenleyicileri arasında yer almak bizim için önemli.” değerlendirmesinde bulundu. Prof. Dr. Şentürk, İbn Haldun Üniversitesinde halen 53 farklı ülkeden öğrencinin öğrenim gördüğünü ifade ettiği konuşmasında özetle şu hususlara temas etti: “Üniversitemize dünyanın dört bir yanından yoğun ilgi var. %37 ile ülkemizin en yüksek uluslararası öğrenci oranına sahip Üniversitemizde, 2018-2019 Eğitim Öğretim döneminin başlangıcında Lisansüstü programlarımıza gelen 2.200 başvurudan 150’sini, Lisans programlarımıza gelen 3.000 başvurudan ise 53’ünü kabul ettik. Böylesine yoğun ilginin sebebi ise üniversitemizin temsil ettiği değerlerdir. Biz Batılı fikirlerin Türkiye'de acenteliğini yapan bir üniversite değiliz. Şiarımız 'Fikrî bağımsızlık'tır.”

“Türkiye Kazanacak”

Dünyanın dört bir yanından gelen iş adamlarının, Türkiye'de çeşitli yatırım fırsatlarını değerlendirmek istediklerini ifade eden Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mustafa Kemal Yılmaz da Zirve’ye ilişkin değerlendirmesinde, "Türkiye iş adamlarına kucağını açmış durumda. Çünkü şu anda dünyada yaklaşık 65 trilyon dolarlık bir yatırım ihtiyacı var. Biz ülkemizi büyütmek noktasında, bu yatırımın Türkiye'de yapılması ve buradan yurt dışına çeşitli olanaklarla sevk edilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Böyle düşünmemizin bir nedeni de şu: Türkiye'yi bir Ar-Ge merkezi yapmak istiyoruz. Girişimciliğin merkezi yapmak istiyoruz. Yabancı yatırımcıların Türkiye'nin genç nüfusunu da değerlendirerek, buradaki imkanlardan faydalanması, buradaki teşvik mekanizmalarının kullanılması aslında hem Türkiye'ye kazandıracak, hem de buraya yatırım yapan iş adamlarına kazandıracak. Burada çok büyük bir kitleyi görmek, onların Türkiye'ye ilgi gösterdiğini görmek bizi son derece memnun etti" ifadelerini kullandı.

“Ülkemizin Potansiyeli Yüksek”

BADEER Yatırım Platformu Başkanı Bader Al-Saeed ise, açılışta yaptığı konuşmada Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen firmalara yatırım yapacakları sahayla ilgili iyi araştırmalar yapmaları için tavsiyede bulunurken, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ise Türkiye’de yatırım alanı olarak sadece gayrimenkulün olmadığını, sanayi ve ileri teknoloji için de önemli fırsatlar sunduklarını belirtti. BADEER Yatırım Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Ali Ercoşkun da, zirveyle üç milyar dolarlık yatırımı Türkiye’ye çekmek ve bir milyar dolarlık yatırım fonunu hayata geçirmek istediklerini söyledi. T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut ise, “Doğru yatırımları Türkiye’ye çekmek için BADEER gibi zirvelere ağırlık vermeliyiz. Türkiye’ye yapılan doğrudan yatırımları hizmet sektöründen sanayiye çekmemiz şart.” dedi. Türkiye’nin 2002 yılına kadar 15 milyar dolar civarında doğrudan yatırım çektiğini, ülkenin 2002'den bu yana ise yaklaşık 201 milyar dolar yatırım çektiğini hatırlatan Ermut, "Hiçbirimiz bu gelen yatırımı yeterli görmedik. Çünkü ülkemizin potansiyelinin çok daha fazla olduğuna inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye’de Yabancı Yatırımcıya Sağlanan Hukuki Haklar ve Devlet Teşvikleri de Konuşuldu

Açılış konuşmalarının ardından BADEER I. İş Dünyası ve Yatırım Fırsatları Zirvesi, İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Çalışkan’ın moderatörlüğünde düzenlenen Türkiye’de Yabancı Yatırımcıya Sağlanan Hukuki Haklar ve Devlet Teşvikleri Paneli’yle devam etti. Prof. Dr. Çalışkan, Türkiye’nin son yıllarda yabancı yatırımcılara yönelik önemli hukuki düzenlemeler gerçekleştirdiğine değinerek; özellikle belirli düzenlemeleri, belirli şartları ihtiva eden yabancı yatırımcıların çok rahat bir şekilde Türk vatandaşı olabildiklerini ifade etti.

Panelde konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin de, Türkiye'nin son 17 yılda siyaset kurumu öncülüğünde istikrara kavuştuğunu hatırlatarak, gelinen noktada Türkiye'nin yaptığı reformlarla adından söz ettiren "öncü bir ülke" konumuna ulaştığını söyledi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdür Yardımcısı Murat Alıcı ise, Türkiye’de yabancı yatırımcılarla ilgili çok sayıda mevzuat iyileştirmesi yapıldığını söyledi. 3 gün boyunca, toplamda 3 milyar dolarlık yatırımın Türkiye’ye çekilmesinin hedeflendiği ve bunun için birçok iş görüşmesinin gerçekleştirildiği Zirve’nin ardından oluşan ticaret hacmi ve yatırımın hangi sektörlerde hangi yatırımcılarla Türkiye'de hayat bulacağı, önümüzdeki günlerde yayımlanacak bir raporla açıklanacak.

Fotoğraflar