Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

“Kafamda İki Meslek Vardı; Ya Felsefe Ya Kaptanlık...”

13.02.2018
“Kafamda İki Meslek Vardı; Ya Felsefe Ya Kaptanlık...”
Prof. Dr. Teoman Duralı, Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenen "Adanmış Ömürler" adlı söyleşi programında katılımcılara hayatının önemli kesitlerinden bölümler aktardı.

İbn Haldun Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Teoman Duralı, Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenen "Adanmış Ömürler" adlı söyleşi programında katılımcılara hayatının önemli kesitlerinden bölümler aktardı. Prof. Duralı, “Kafamda iki meslek vardı; ya felsefe ya da kaptanlık... Kaptan olsaydım Norveç’e, felsefeci olsaydım Hindistan’a gidecektim. Oslu'yu görünce felsefeyi seçtim ancak memleketimde kaldım.” dedi.

Meslek hayatı boyunca karşılaştığı zorlukları anlatan Duralı, 12 Mart 1970 darbesinde asistanlık kadrosunun iptal edildiğini ve 9 ay işsiz kaldığını, bir müddet Kapalıçarşı’da komisyonculuk yaptığını belirtti. Türkiye’de felsefe bilimi deyince akla ilk gelen isimlerden biri olan Prof. Dr. Teoman Duralı, Türk edebiyatının önemli temsilcilerinden şair ve fikir adamı Necip Fazıl Kısakürek’in hayranı olduğunu vurguladı. Kısakürek’i birkaç kez gördüğünü, lisede okurken onu dinlemeye gittiğini söyleyen Duralı, ‘Kendisine hayran kaldım. Felsefe ağırlıklı konuşmuştu. Müthiş bir bilgisi ve olağanüstü bir Türkçesi vardı. Bunu kitaplarında da gösterdi. İki adamın belagatına hayran kalmışımdır. Onlardan biri Necip Fazıl, diğeri siyasetçi Osman Bölükbaşı.” diye konuştu. Eserleri ve yetiştirdiği öğrencilerle Türk felsefe kültürü ve düşünce hayatına önemli katkılar sunan Prof. Dr. Teoman Duralı, geçtiğimiz yıl "Necip Fazıl Saygı Ödülü"ne layık görülmüş ve ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden almıştı.