Uluslararası Sözleşmelere Taraf Olmayan Ülkelerde İnsan Hakları Konuşuldu

İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Yeryüzü Adalet ve İnsan Hakları Derneği (YAİDER) iş birliğiyle düzenlenen “Uluslararası Sözleşmelere Taraf Olmayan Ülkelerde İnsan Hakları” konulu İnsan Hakları Hukuku Sertifikalı Eğitim Programı, 1-2 Kasım 2018 tarihlerinde Zeytinburnu’nda KİPTAŞ Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

YAİDER Başkanı Av. Yasin Kayacı ve İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Çalışkan’ın açılış konuşmalarıyla başlayan programın ilk gününde alanında uzman hukukçuların katılımıyla genel olarak insan haklarının korunması, ikinci gününde ise ülkeler bazında insan haklarının durumu detaylı olarak incelendi.

Av. Yasin Kayacı, YAİDER olarak İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile İnsan Hakları Hukuku Sertifikalı Eğitim Programı’nı ikinci kez düzenlediklerini belirterek, “İnsan hakları kavramının gerçek anlamda yüceltilmesi için gayret ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“İnsan haklarının korunması, geliştirilmesi gerekiyor” diyerek açılış konuşmasına başlayan Prof. Dr. Yusuf Çalışkan ise, insan hakları ihlallerinin sadece Kamu Hukuku konseptinde kalmayıp Özel Hukuk sahasında da yaşandığına dikkat çekerek,  “İki günlük bu programda ihlallerin sadece normatif değil, uygulamada da nasıl gerçekleştiğini, insan hakları ihlallerinin gerçekleştiği nerdeyse tüm coğrafyalardan örneklerle alanında uzman isimlerden dinleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Çalışkan ayrıca İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi bünyesinde Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kuruluşunun tamamlanma aşamasında olduğunu sözlerine ekleyerek, bu Merkez aracılığıyla da uluslararası hukuk ve insan hakları alanında önemli ve dikkat çekici çalışmalara imza atılacağını kaydetti.

Programda Rektörümüz Prof. Dr. Recep Şentürk, “İnsan Hakları ve İslam Hukuku”; Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Av. Süleyman Arslan, “Türkiye’de İnsan Haklarının ‘İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’ Bağlamında Korunması”; Prof. Dr. Berdal Aral, “BM’de İnsan Haklarının Korunması ve Jus Cogens Normlar”; Arş. Gör. Ömer Temel, “AİHM Kararlarında Sınır Ötesi Yargı Yetkisi” ve Arş. Gör. Gülnihal Ahter Yakacak, “İnsan Haklarının Korunmasında İnter-American System” konuları üzerine birer ders verdiler.

Dr. Özlem Yücel, Av. Ali Kurt ve. Av. Halim Yılmaz ise uluslararası hukuka göre sırasıyla; İsrail’in Filistin’e, Hindistan’ın Keşmir’e ve Çin’in Doğu Türkistan’a yönelik uygulamaları ve oralarda yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin birer sunum yaptılar.

İnsan Hakları Hukuku Sertifikalı Eğitim Programı, 2 Kasım 2018 Cuma günü, eğitimlere katılanlara sertifikalarının takdim edilmesiyle son buldu.