15 Temmuz Gazisi Kadınların Gözünden 15 Temmuz ve Sonrası Konuşuldu

15 Temmuz hain darbe girişiminin 3. yıldönümünde, Üniversitemizde 15 Temmuz’u anma ve anlamaya dönük etkinlikler devam ediyor. Bu kapsamda 12 Temmuz Cuma günü Başakşehir Yerleşkesi’nde Anadolu Ajansı’nın arşivinde yer alan fotoğraflardan oluşan 15 Temmuz Fotoğraf Sergisi’nin açılışı gerçekleştirilmişti.

Sözlü Tarih ve Toplumsal Hafıza Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (SÖZMER) 16 Temmuz Salı günü düzenlediği etkinlikte de 15 Temmuz gazileri Zehra Konal ve Jale Usta’yı Üniversitemizde ağırladık. “Kadınların Gözünden 15 Temmuz ve Sonrası”nın konuşulduğu programın moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Nursem Keskin Aksay üstlendi.

“Bir Cihat Şuuruyla Direnişe Katıldık”

Program, 15 Temmuz darbe girişiminde yaşananların özet olarak anlatıldığı bir belgesel video gösterimiyle başladı. 15 Temmuz’a dair akademik çalışmalara katkı sunması amacıyla böyle bir programı düzenlediklerini aktaran Aksay’ın konukları takdiminin ardından ilk sözü Gazi Jale Usta aldı. O gece çok farklı manevi duygularla, adeta maneviyat yüklü olarak meydanlara çıktıklarını hatırlatan Usta, 15 Temmuz’da yaşananların asla unutulmaması gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla meydanlara indiklerini, evlerinin bulunduğu Sarıyer’den onu karşılamak için havalimanına gitmek isterken yoğun trafik sebebiyle İstinye’de Borsa İstanbul civarında darbe direnişine katıldıklarını ve darbeci askerlerle karşılaşmalarının orada vuku bulduğunu söyleyen Usta, darbecilerin ateşleri sonucu kendisi gibi eşinin ve büyük oğlunun da yaralandığını söyledi. “O gece dışarı çıkmak önemliydi, biz de bir cihat şuuruyla direnişe katıldık” sözleriyle konuşmasına devam eden Usta, ayrıca Gazilik makamının mutluluk verici olduğunu ifade etti.

O gece anlamlandırmakta güçlük çektiği şeylerin başında askerin millete, askerin polise silah doğrultmasının geldiğini söyleyen Jale Usta, konuşmasına şöyle devam etti: “Nasıl olur da asker millete silah doğrultur, buna bir türlü anlam veremiyorduk. Silivri’de davaları takip ettiğimizde de bunu darbeci askerlere sorma imkânı buldum: ‘Nasıl böyle bir hainlik içinde olursunuz? Fetullahçı Terör Örgütü size bu hainliği yapmanız için ne teklif etti? Yapıp ettikleriniz bu dünyada mı kalacak, her şey bu dünya için mi?’ Başlarını eğip hiçbir cevap veremediler.”

“15 Temmuz’un Bana En Güzel Hediyesi…”

Gazi Zehra Konal da, bir Üsküdar sâkini olarak darbe direnişinde eşiyle birlikte 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde olduklarını, kendisinin de bu direniş sırasında bacağının kırıldığını anlattı. “Kurşunlar üzerimizden geçerken korkmak, canımızdan endişelenmek aklımızın ucundan bile geçmedi. Şehitler, gaziler ve direnişe katılan insanlar olarak asla kendimizi düşünmedik. Milletin ve ümmetin yanında olduğunu gösterme fırsatı verdiği için Allah’a şükrediyorum. İnşallah Allah’ın razı olduğu kullardan olabiliriz,” sözleriyle o gecenin hissiyatını ifade eden Konal, konuşmasının devamında 15 Temmuz’un bir gazi olarak kendisine en güzel hediyesinin, devlet yetkililerinin koruyucu ailelik için kendilerine yardımcı olmasıyla şu an 5,5 yaşında olan bir kız evlat sahibi olmalarını gösterdi. Bunun kendileri için çok büyük bir anlam ifade ettiğini zira 15 senedir nerdeyse her gün kendilerine bir evlat vermesi için Allah’a dua ettiklerini sözlerine ekledi.

“Vatan Söz Konusu Olunca Kadın-Erkek Fark Etmiyor”

Programda her iki konuşmacı da o geceden sonra hayatlarının tamamen değiştiğini ifade ederlerken, Jale Usta, 15 Temmuz’da yaşadıklarının akabinde özellikle çocuklarının maneviyatının kuvvetlendiğini belirtti. “Vatan söz konusu olunca kadın-erkek fark etmiyor,” diyen Usta, “ama böyle durumlarda kadınların daha dik, daha güçlü durduklarını ve süreç boyunca metanetlerini koruduklarını düşünüyorum” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Özellikle gençlerin yoğun olarak takip ettiği “Kadınların Gözünden 15 Temmuz ve Sonrası” başlıklı etkinlik, soru-cevap faslı ve konuklara çiçek takdimiyle son buldu.

15 TemmuzJale UstaSözlü Tarih ve Toplumsal Hafıza Merkezi SÖZMERZehra Konal