2020-2021 Akademik Yılı Açılış Töreni ve Oryantasyon Programları Gerçekleştirildi

İbn Haldun Üniversitesi 2020-2021 Akademik Yılı Açılış Töreni, 2 Ekim Cuma günü Üniversitemiz Külliyesi’nde gerçekleştirildi. Salgın tedbirleri kapsamında gereken tüm tedbirlerin aldığı tören fiziki mesafeye uygun olarak kısıtlı katılımla gerçekleştirilirken, aynı zamanda kurumsal Youtube hesabımızdan (http://www.youtube.com/ibnhalduni) canlı olarak yayınlandı.

Akademik yürüyüş ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan törende Rektörümüz Prof. Dr. Recep Şentürk ve Mütevelli Heyeti Başkanımız Prof. Dr. İrfan Gündüz birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından öğretim üyemiz Dr. Heba Raouf “The University as a Community: From ‘Being’ to ‘Becoming’” başlıklı bir açılış dersi verdi.

Açılış Töreni’nin ardından akademisyenlerimiz ve yeni öğrencilerimizin katılımıyla Bölüm Tanışma Toplantıları ve oryantasyon programlarına geçildi. Salgın tedbirlerinden dolayı külliyemizde kısıtlı katılımla düzenlenen toplantıları, birçok akademisyenimiz ve öğrencimiz çevrimiçi olarak takip imkânına sahip oldu.

“Yeni Şartlara Uygun Olarak Online Eğitimi En Kaliteli Şekilde Sürdürmek İçin Hazırlığımızı Yaptık”

Açılış Töreni’ndeki konuşmasında Rektörümüz Prof. Dr. Recep Şentürk, gerek törende hazır bulunan gerekse de canlı olarak izleyen tüm mensuplarımıza selamlarını sunarak Üniversitemizde öğrenci olma imtiyazını elde eden yeni öğrencilerimizi tebrik etti. “Bizler de bugün sizlerin heyecanınızı paylaşıyoruz. Ama bu sene buruk bir heyecan taşıyoruz çünkü törenimizi ‘yeni normal’in şartlarına uygun olarak ancak kısıtlı katılımla gerçekleştiriyoruz” diyen Prof. Şentürk, konuşmasının devamında (1) ‘üniversite’nin ne anlama geldiğine (2) İbn Haldun Üniversitesi’nin varlık gayesine değindi.

“Üniversitelerin iki işlevi vardır, biri eğitim, diğeri araştırma… Vermiş oldukları eğitimle mensup oldukları medeniyetin ideal insanını yetiştirirler. Araştırma faaliyetleriyle ise yeni düşünceler üreten, toplumun var olan ya da olması muhtemel sorunlarına çözümler üreten kurumlardır.” diye konuşan Prof. Şentürk, bir üniversitenin niçin var olduğunu öğrenmek için, o üniversitenin misyon, vizyon ve değerlerine bakılması gerektiğini belirtti. Üniversitemizin misyonunun “bilginin tüm kaynaklarına açık, insanlığa katkıyı önceleyen araştırmacılar yetiştirmek”; vizyonunun “sosyal bilimler alanında söz sahibi, özgün bilgi ve yaklaşımlar üreten, küresel ölçekte saygın ve etkili bir üniversite olmak”; değerlerinin ise “Fikri Bağımsızlık”, “Mukayeseli Eğitim”, “Gelenekli Yenilikçilik”, “Açık Medeniyet”, “Çok Dilli Eğitim”, “Fütüvvet” ve “Küresel Rekabet” olduğunu hatırlattı ve her birine kısaca değindi.

Yeni akademik yıl öncesinde her bir akademisyenimizin, Üniversitemiz tarafından düzenlenen “Online Eğitim Sertifika Programı”na katıldığını ve sertifika aldığını da belirten Prof. Şentürk, “yeni şartlara uygun olarak online eğitimi en kaliteli şekilde sürdürmek için biz hazırlığımızı yaptık” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

“Siz Öğrencilerimizi Geleceğin Mimarları Olarak Görüyoruz”

Mütevelli Heyeti Başkanımız Prof. Dr. İrfan Gündüz ise konuşmasında salgından dolayı sancılı bir süreçten geçtiğimizi, sürecin başından itibaren Üniversitemizin çok başarılı bir online eğitim sınavı vererek dijital dönüşüme en hazır üniversite olduğunu kanıtladığını belirtti. Üniversitemizin kuruluşunda yeni bir medeniyet tasavvuru ve inşası hedefiyle yola çıkıldığını belirten Prof. Gündüz, “dünyanın ve ülkemizin geçirdiği dönüşümlere liderlik edecek kadroları yetiştirmek istiyoruz. Bu nedenle siz öğrencilerimizi geleceğin mimarları olarak görüyoruz” diye konuştu.

Geleceğin dünyasının dijital bir dünya olacağını söyleyen Prof. Gündüz, kendisini geleceğin şartlarına göre hazırlamayan insanların geleceğin dünyasında yerinin olmadığını ifade ederek öğrencilerimize çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Açılış Töreni, Dr. Öğr. Üyesi Heba Raouf’un “The University as a Community: From ‘Being’ to ‘Becoming’” başlıklı açılış dersiyle devam etti.

Açılış Töreni ve Açılış Dersi kaydı:

Açılış Töreni’nin ardından Lisans programları tanışma toplantıları akademisyen ve öğrencilerimizin katılımıyla gerçekleştirildi.

Oryantasyon programı; Genel Sekreterimiz Mehmet Yücel Türksezer’in selamlama konuşmasının ardından Diller Okulu Müdürü Furkan Alpat, Kütüphane Daire Başkanı Sönmez Çelik, Uluslararası Ofis Daire Başkanı Enes Yalman, Öğrenci İşleri Daire Başkanı Nilay Yıldıran ve SKS uzmanı Mahmut Çelik’in prosedürlere ve etkinliklere ilişkin sunumlarının ardından sona erdi.

Oryantasyon programı kaydı: