Albukhary Uluslararası Üniversitesi ve İbn Haldun Üniversitesi İşbirliği Toplantısı Alor Setar'da Gerçekleştirildi

08.05.2017
Albukhary Uluslararası Üniversitesi işbirliği toplantısı Alor Setar'da gerçekleştirildi

2015 yılında İstanbul’da kurulan İbn Haldun Üniversitesi, Türkiye’nin ve İslam Dünyası’nın akademik ve kültürel bağımsızlığı için yola çıkmış uluslararası karakterli bir üniversitedir. İbn Haldun üniversitesi bu hedefi gerçekleştirmek için kendi tarihsel tecrübesinden yola çıkarak, modern dünyanın birikimlerini de değerlendirmek suretiyle İslam Dünyası’nın ihtiyaç duyduğu nitelikli ve idealist akademisyen, devlet adamı, iş adamı ve araştırmacıları yetiştirmeyi hedeflemektedir. ABD, İngiltere ve çeşitli İslam ülkelerindeki kampüslerinde üç dilde eğitim verecek olan üniversite geleneksel değerleri güçlü fakat küresel vizyona sahip bir nesil yetiştirmek niyetindedir.

Albukhary Uluslararası Üniversitesi ise, kendisine gelişmesini tamamlayamamış Müslüman ülkelerdeki ekonomik kalkınmayı desteklemek, bu ülkelerin ihtiyaç duyduğu profesyonelleri yetiştirmek ve aralarındaki koordinasyonu sağlama amacını şiar edinmiş bir üniversitedir. Bu toplantı, İslam Dünyası’nın birbirine uzak fakat kalben yakın iki dost ülkesindeki iki idealist üniversitenin, iş birliği yapmak, güçlerini birleştirmek, ortak projeler ve stratejiler geliştirmek üzere düzenledikleri bir buluşmadır. İşte bu hedefe yönelik olarak, iki üniversite, öğrenci ve akademisyen değişimi, araştırma merkezleri kurmak ve incubation (kuluçka) merkezleri kurmak, müşterek yayın yapmak, diploma programları hazırlamak, Türk ve Malay kültürlerini birbirine tanıtmaya yönelik programlar oluşturmak, karşılıklı dil enstitüleri ve yaz okulları açılmasını planlamak üzere Malezya’nın Alor Setar kentinde bir araya geldiler. İslam kültürünün iki büyük allamesinin isimlerinden ilham alan üniversitelerimiz, İslam Kültür ve Geleneğinin evrensel kültüre katkısını, kurulan yeni dünyanın ihtiyaçlarını da dikkate alarak insanlığın kronikleşen sorunlarına çözüm üreten bir ilim muhiti meydana getirmeyi hedeflemektedirler.

Toplantı sırasında ayrıca 20 Mayıs 2017 tarihinde İstanbul’da düzenlenecek Uluslararası 4. İbn Haldun Sempozyumu ve İbn Haldun Üniversitesi Resmi Açılış Töreni ile ilgili ayrıntılar ele alındı.