Arabuluculuğun Geleceği, Hukuk Fakültesinin Düzenlediği Sempozyumda Ele Alındı

İbn Haldun Üniversitesi Uyuşmazlık Çözümü Uygulama ve Araştırma Merkezi ile İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen “Arabuluculuğun Geleceği” Sempozyumu, 14 Kasım 2020 Cumartesi günü tamamen online olarak gerçekleştirildi. Sempozyum kurumsal Youtube hesabımızdan (https://www.youtube.com/ibnhalduni) eş zamanlı oturumlar ise Hukuk Fakültesi kurumsal Youtube hesbaından (https://www.youtube.com/ihuhukuk) canlı yayınlandı.

Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen ve arabulucular ve akademisyenlerden oluşan seçkin hukukçu isimlerin katıldığı sempozyumda Arabuluculuk Hukuku’na ilişkin tüm alanlarda bildiri sunuldu ve alana ilişkin güncel gelişmeler değerlendirildi.

Sempozyumun açılışında Rektörümüz Prof. Dr. Recep Şentürk, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Yeşilırmak ve Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Hakan Öztatar birer selamlama konuşması gerçekleştirdiler.

“Sempozyumun, Gündemdeki Hukuk Reformuna Katkı Vermesini Temenni Ediyorum”

Prof. Dr. Recep Şentürk, sempozyumun çok güncel bir konuyu ele aldığını, ülkemizde ekonomi ve hukuk alanında reform girişimlerinin konuşulduğu ve tartışıldığı günümüzde, ülkemizin gündemiyle toplantının gündeminin örtüşmesinin, sempozyumun önemini daha da artırdığını dile getirerek, sempozyumda sunulan tebliğlerin düşünülen reformlara katkı yapması temennisinde bulundu.

Arabuluculuk mekanizmasının, ülkemizde diyalog kültürünün gelişmesine ve sorunların sulh yoluyla çözümüne önemli katkılar yaptığını ifade eden Şentürk, sempozyuma katkıda bulunanlara ve özellikle COVID-19 salgını süresince ikinci kez önemli bir sempozyuma imza atan Hukuk Fakültesi’ne teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Prof. Dr. Ali Yeşilırmak da yaptığı konuşmada, Arabuluculuk Kanunu’nun 2012’de yürürlüğe girdiğini anımsatarak bugüne kadar gelen süreçte Arabuluculuk alanında önemli aşamalar katedildiğini ve başarılar sağlandığını söyledi. Bunun yanında ilgili alanda tartışılması gereken önemli konuların da olduğunu belirten Yeşilırmak, sempozyumda bu konular hakkında tebliğlerin sunulup tartışmaların yapılacağını ifade etti ve katılımcılara teşekkür etti.

“Türkiye Artık Arabuluculuk ve Tahkim’de Bölgesinde ve Dünyada Öne Çıkan Bir Ülke Haline Geldi”

Hakan Öztatar, sempozyum tarihi olarak belirlenen 14 Kasım’ın tesadüfi olmadığını, bundan yedi sene önce ülkemizde ilk arabulucunun sicile kaydolduğu gün olan 14 Kasım’ın arabulucular tarafından Arabuluculuk ve Arabulucular Günü olarak kutlandığına değinerek, gelinen süreçte bugün 16.300 civarında arabulucunun görev yaptığını söyledi. Yine 2013’te sadece 4 arabuluculuk görüşmesi yapılmışken şu anda 1 milyon 630 bin arabuluculuk görüşmesine ulaşıldığını, halihazırda yıllık bazda 750 bin arabuluculuk görüşmesi yapılmakta olduğunu dile getiren Öztatar, bu verilerin; toplumun Arabuluculuk mekanizmasını tanıdığı, hatta tarafların hiç dava şartına gitmeden ihtiyari olarak bu süreci başlattıklarını gösterdiği değerlendirmesine bulundu.

Konuşmasının devamında yakın zamanda Arabuluculuk’ta yeni ve farklı bir döneme girileceğini belirten Öztatar, bu meslekte artık uzmanlaşma ve kurumsallaşmanın hayati önemde olduğunu söyleyerek, bu yönde de önemli adımlar attıklarını dile getirdi. Hakan Öztatar, hukuk ve ekonomi ilişkisinde Arabuluculuğun önemli bir argüman olduğunu, Türkiye’nin artık Arabuluculuk ve Tahkim’de bölgesinde ve dünyada öne çıkan bir ülke haline geldiğine dikkat çekerek konuşmasını sonlandırdı.

Selamlama konuşmalarının ardından sempozyum oturumlarına geçildi. Düzenlenen 6 oturumda 28 seçkin hukukçu, çeşitli açılardan Arabuluculuğa dair tebliğlerini sundu.

Sempozyumun açılışı ve 1. oturum

2. oturum: