Fas’ta Düzenlenen Arapça Yaz Okulumuz Sona Erdi

06.08.2019
Fas’ta Düzenlenen Arapça Yaz Okulumuz Sona Erdi
İbn Haldun Üniversitesi Arapça Akademik Yaz Okulu programı tamamlandı.

2018-2019 Akademik Yılı Arapça Hazırlık programını başarıyla bitiren öğrencilerimiz, Arapça Yaz Okulu için 28 Haziran’da Fas’ın Kazablanka şehrine gitmişlerdi. Bir aylık Yaz Okulu boyunca öğrencilerimiz İktisat, Felsefe, Sosyoloji ve daha pek çok alanda, alanında yetkin hocalardan dersler aldılar. Derslerin ve akademik seminerlerin yanı sıra öğrenciler her hafta sonu bir şehir gezisi olmak üzere bölgenin tarihini ve kültürünü yine o bölgedeki rehberler eşliğinde daha da yakından tanıma fırsatını buldu. Geziler sırasıyla Kazablanka, Fas’ın başkenti olan Rabat, UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Fes, (Şafşavan) Chefchaouen ve Marakeş şehirlerine yapıldı. Öğrencilerimiz Yaz Okulu vesilesiyle Arapça dil pratiklerini de geliştirme fırsatı buldular.

Kazablanka’dan Rabat’a, Fes’ten Marakeş’e Kazablanka’nın en güzel eserlerinden II. Hasan Camii’ni ve yakınında bulunan Geleneksel El Sanatları Müzesi’ni ziyaret eden öğrenciler, bizzat Faslı sanatkârlarla görüşüp Fas’ın yerel el sanatları hakkında bilgi sahibi de oldular. Rabat’ta bulunan Hassan Kulesi, Arapça Yaz Okulu öğrencilerinin bir diğer durağıydı. Hassan Kulesi, 1195 yılında Yaqup al Mansur’un inşasına başladığı ve dünyanın en büyük minaresine sahip olacağına inanılan ama ne yazık ki bitirilemeyen caminin minaresidir. Mansur 1199 yılında ölünce çalışmalar durdurulmuş, 85 metre yapılması planlanan minare, 44 metre olarak kalmış. Caminin geri kalan kısımları da tamamlanamadığından şimdilerde minarenin çevresinde sadece 200 adet sütun görülmekte… Fas’ın üçüncü büyük kenti ve nüfusu bir milyonun üzerindeki Fes şehri, öğrencilerimizi kendine hayran bırakan bir diğer tarihî şehirdi. Tabakhaneler ve dar sokaklar memleketi olan Fes’te halen eski yöntemlerle deriler işleniyor ve boyanıyor, sonra da ürün haline getiriliyor.

Öğrencilerimiz de bizzat tabakhaneye girip derilerin işlenme aşamasını yakından görme fırsatı yakaladı. Öğrencilerimiz Fes gezisi sırasında Fes Kraliyet Sarayını da gezme imkânı buldular. Fas denildiğinde akla gelen ilk şehirlerden biri olan Marakeş ise, Berberi dilinde “Tanrının Ülkesi” anlamına geliyor. Toprağın renginden dolayı neredeyse tamamı kızıl renkteki Marakeş, yerli halk tarafından “Kızıl Şehir” olarak da anılıyor. UNESCO tarafından koruma altına alınmış ilk meydan olan Jemaa El Fnaa da Medina’da bulunuyor. Bu meydan, eski dönemde idamların gerçekleştiği yer olduğu için yerel halk tarafından “Kıyamet Meydanı” ya da “ölülerin buluştuğu yer” olarak anılıyor.