İbn Haldun Üniversitesi'nde 'Araştırma Metotları Çalıştayı' Yapılıyor

26.03.2018
İbn Haldun Üniversitesi'nde 'Araştırma Metotları Çalıştayı' Yapılıyor

İbn Haldun Üniversitesi Psikoloji Bölümü tarafından, bir araştırma üniversitesi için olmazsa olmaz sayılan araştırma yöntemleri bilgi ve becerisini artırmaya yönelik olarak bir çalıştay düzenlendi. “Araştırma Sorusu Geliştirme” konulu çalıştaya, metot konusunda dünyanın en iyi uzmanlarından sayılan Avustralya'nın La Trobe Üniversitesi Bilim, Sağlık ve Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bircan Erbaş katıldı.

Bir hafta sürecek ve araştırma metotları konusunda kaçırılmaması gereken konuların ele alınacağı çalıştayın ilk gününde, araştırma konusunun tanımlanması ve araştırılacak konuya ilişkin geçerli bir argümanın yaratılması konusu ele alındı. İyi bir araştırma konusu geliştirmek için dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çeken Doç. Dr. Erbaş, araştırmanın en önemli aşamasının soru geliştirmek olduğunu belirtti. Doç. Dr. Erbaş test edilebilir olan araştırma sorusunun hipoteze dönüştürülmesiyle,  beklentileri karşılayacak konulara imza atılabileceğini vurguladı. Doç. Dr. Erbaş, araştırma tezinin uluslararası okuyucu kitlesine hitap etmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Akademik araştırmalar grup ile yapılmalı ve araştırma sonucu küresel arenada paylaşılmalı.” diye konuştu. Avustralya’da ortak çalışmalarla araştırmalar yapıldığını dile getiren Doç. Dr. Erbaş, araştırma sorularının grup olarak geliştirildiğini söyledi.

Doç. Dr. Erbaş, araştırma sorusunu değerlendirmek için literatürün iyi bir şekilde incelenmesi ve soruların minimum düzeyde tarafsız olarak geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Çalıştayın ikinci gününde grup olarak yapılacak araştırmalarda, araştırma başlığının nasıl belirleneceği konusu masaya yatırılacak. Aynı gün araştırma metodolojisine ilişkin olarak literatür çalışmaları da gerçekleştirilecek. Bir sonraki gün ise, nitel araştırma tekniklerine giriş başlığı ele alınırken, nitel araştırma türünde farklı tasarımlara ilişkin örnekler çalışılacak. Aynı günün bir başka başlığı ise, kantitatif araştırma teknikleri olacak. Veri kaynakları ve veri toplama yöntemleri ile, veri çeşitleri ve ön araştırma da çalıştayda ele alınacak diğer başlıklar olacak.

Doç. Dr. Bircan Erbaş, özellikle metodoloji alanında dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olarak kabul ediliyor. Lisansüstü eğitimini istatistik alanında alan, doktorasını ise bio-istatistik alanında veren Doç. Dr. Erbaş, doktora çalışmasının sonucu olarak ABD’nin Kuzey Carolina eyaleti Çevre Sağlığı Hizmetleri Ulusal Enstitüsü tarafından davet edildi. Son dönemde modern istatistiksel metotlar, çevresel epidemiyoloji, astım ve çocuk ve yetişkinlerde alerjik hastalıklar konusunda çalışmalar yürüten Doç. Dr. Erbaş, bu konularda gerçekleştirdiği çok sayıda araştırma ile alınında öne çıktı. Uluslararası Kanserle Savaş Birliği tarafından prestijli Harvard bursu kazanan Erbaş, araştırmaları için önemli destekler sağlıyor. Doç. Dr. Erbaş’ın uluslararası basın kuruluşlarında ve bilimsel yayınlarda 50’den fazla akademik kaynak esere katkısı bulunuyor.