İbn Haldun Üniversitesinin “İHU 101” Projesi Sürüyor

06.04.2018
İbn Haldun Üniversitesinin “İHU 101” Projesi Sürüyor

İbn Haldun Üniversitesi’nin liseli öğrencilere yönelik düzenlediği “İHU 101: Üniversiteye Giriş Dersleri” projesi kapsamında, “Günümüz Meslekleri ve Gelecekteki Popüler Meslekler” konulu seminer Dede Korkut Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi. Seminere konuşmacı olarak katılan İbn Haldun Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sefa Bulut, meslek seçimi yapacak kişinin kendi yeteneklerini, ilgi alanlarını, değerlerini ve kişilik özelliklerini göz önünde bulundurması ve meslek tercihinin ilgi ve yeteneğin kesiştiği bir alanda yapılması gerektiğini söyledi.

Prof. Bulut, “Çocukluğumuz için bazı meslekler hayal ederiz. Bu hayal evresidir. Daha sonra zaman ilerledikçe bu isteklerimiz daha çok somutlaşır ve kararımızı veririz. Karar vermek de zor bir süreçtir. Zihinsel ve duygusal olarak yorucu olabilir. En iyisi, kendimizi ve kendi kaynaklarımızı tanıyarak karar vermektir.” değerlendirmesinde bulundu. Meslek tercihinin geri dönülmez bir süreç olarak düşünülmesinin doğru olmadığını ifade eden Prof. Bulut, “Tercihlerimizi her zaman yenileyebiliriz ve karşımıza çıkacak yeni fırsatları mutlaka değerlendirmeliyiz.” dedi.

Prof. Dr. Bulut, gelecekte en çok sağlık bilimleri, bilgisayar ve yazılım teknolojileri, gıda teknolojisi ve beslenme uzmanlığı, işletme ve endüstri mühendisliği gibi bölümlerin popüler olacağını vurgulayarak, bu mesleklerin ortak özelliğinin hizmet sektörüne yönelik meslekler olduğunu söyledi. Sosyal bilimler alanına da ilginin artacağını belirten Prof. Dr. Bulut, “Toplumun gelir düzeyi arttıkça, estetik ve sanat alanlarına olan ilginin daha fazla artacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Sefa Bulut, toplumun eğitim düzeyi ve refah seviyesinin artmasıyla birlikte insanların kendilerine daha çok yaptırım yapmak isteyecekleri, kendilerini daha çok tanıma arzusunda olacakları ve bu nedenle de psikoloji ve psikolojik danışmanlık gibi mesleklere karşı istek ve ihtiyacın artacağının altını çizdi.