Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

İbn Haldun Üniversitesinin 'İHU 101' Projesi Sürüyor

28.03.2018
İbn Haldun Üniversitesinin 'İHU 101' Projesi Sürüyor
“İHU 101: Üniversiteye Giriş Dersleri” projesi kapsamında, “Meslek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar” konulu seminer Adnan Menderes Anadolu Lisesi’nde gerçekleşti.

İbn Haldun Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sefa Bulut, “Kişinin meslek seçimi yaparken ilgi ve yeteneğinin kesiştiği bir alanda tercih yapması gerekir.” dedi. İbn Haldun Üniversitesi’nin liseli öğrencilere yönelik düzenlediği “İHU 101: Üniversiteye Giriş Dersleri” projesi kapsamında, “ Meslek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar” konulu seminer Adnan Menderes Anadolu Lisesi’nde gerçekleşti.

Seminere konuşmacı olarak katılan İbn Haldun Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sefa Bulut, meslek seçimi yapacak kişinin kendi yeteneklerini, ilgi alanlarını, değerlerini ve kişilik özelliklerini göz önünde bulundurması ve meslek tercihinin ilgi ve yeteneğin kesiştiği bir alanda yapılması gerektiğini söyledi. Doğuştan gelen, sınırlı koşullarda ve doğal olarak var olan, nasıl olduğunu fark etmediğiniz, sürekli ve devam eden hobilere ilgi denildiğini ifade eden Bulut, meslek seçiminde ilgi duyulan alanlara yoğunlaşmak gerektiğini ve aynı zamanda futbol oynama, yemek yapma, tamir etme, matematik sorusu çözme, çocuklarla oynama gibi yetenekli olduğu birçok alanı da göz önünde bulundurması gerektiğinin altını çizdi.

“İlgili olduğumuz her konuda yetenekli olmayabiliriz”

İlgi ile yeteneğin farklı alanlar olduğunu ifade eden Prof. Bulut, “Bir şeye ilgi duyduğunuz halde o alanda yeteneğiniz olmayabilir. Futbolu seyredip, futbolla alakalı haberler okumak ile futbol oynamak farklı bir şey. Herkes güzel yemek yemeyi sever ama herkes güzel yemek yapacak kadar yetenekli olmayabilir.” dedi. Prof. Dr. Sefa Bulut, kişinin kendi istek ve hayalleri, cinsiyet ve fiziksel özellikleri, özel yetenekleri ve zekası, mesleki olgunluk düzeyi, çalışma alışkanlıkları ve okul başarısı, çevrenin etkisi, ülkenin ekonomik durumu ve teknolojik gelişmeler, mesleğin toplumdaki yeri ve getirdiği gelir, mesleğe olan talep, aile beklentisi ve ailenin sosyo-ekonomik durumu, meslek hakkındaki bilgi düzeyi gibi konuların meslek seçiminde rol oynayan faktörler olduğunu belirtti.

Fotoğraflar