Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Kelly James Clark 'Tanrı ve Beyin' Konferansıyla Üniversitemizdeydi

17.04.2019
Kelly James Clark 'Tanrı ve Beyin' Konferansıyla Üniversitemizdeydi
Prof. Kelly James Clark, 7 Mart 2019 Perşembe günü Üniversitemizde bir konferans verdi.

Amerikalı felsefeci ve din, bilim ve din felsefesi ve bilişsel din bilimi alanlarında dikkat çekici çalışmalara imza atan Prof. Kelly James Clark, 7 Mart 2019 Perşembe günü Üniversitemizde bir konferans verdi.

Felsefe Bölümünün düzenlediği “Tanrı ve Beyin” konulu konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Recep Şentürk, Genel Sekreterimiz Erkam Tüzgen ve öğretim üyelerimizin yanı sıra öğrencilerimiz de yoğun ilgi gösterdi. Gelecek aylarda “God and Brain & The Rationality of Belief” adlı kitabı da piyasaya çıkacak olan Clark, verdiği konferansta dinleyicileri bilim felsefesinden insanın ve evrenin kökenlerine, çağdaş nörolojiden dini düşüncenin bilişsel temellerine ilginç bir yolculuğa çıkardı.

Calvin Koleji, Oxford Üniversitesi, St. Andrews Üniversitesi, Notre Dame ve Gordon Koleji'nde öğretim üyeliği görevlerinde bulunan ve halen Kaufman Enstitüsü'nde kıdemli araştırma görevlisi olarak çalışmalarına devam eden Kelly James Clark, “God and Brain” kitabında “Allah'a inanmak bir yanılsama mıdır, ateistler dindarlardan akıllı veya daha rasyonel midir, genlerimiz kim olduğumuzu ve neye inandığımızı belirler mi, bilişsel donanımımız, yaşamdaki gerçeği ve anlamı keşfetmemize yardımcı olabilir mi” sorularından hareket ettiğini, inancın doğası ve insan aklı ile ilgili karmaşık sorulara cevap aradığını kaydetti. “Tanrı ve Beyin” konusunun nasıl ortaya çıktığı hakkında konuşan Prof. Clark, “Felsefe ve sosyal bilimler arasında güçlü bir ilişki var. Felsefeyi öğrendiğimizde, sosyal bilimlere çok fazla dikkat etmedik, aklımızın gerçekte nasıl çalıştığından tamamen bağımsız bilgiler üzerine konuştuk.” değerlendirmesinde bulundu. Prof. Clark, 2500 yıl boyunca süren felsefenin bilgi odaklı olup örneğin bilginin ne olduğunu anlamaya çalıştığını belirterek,  kendisinin daha çok insan beynin gerçekte nasıl çalıştığına, zihinlerimizde gerçekte ne olduğuna, bilgiyi nasıl işlediğimize, insanın herhangi bir şeyi “deneyimleme” sürecine ve ardından inancın nasıl oluştuğuna eğildiğini kaydetti.

Bilişsel bilim hakkında düşüncelerini de paylaşan Clark, konuşmasının devamında şunları ekledi: “Aklımız, algılarımızı aktif bir şekilde işleyen ve dünya hakkındaki düşüncelerimizi şekillendiren tesislerle donatılmıştır. Bu tesisler, çeşitli seçim baskılarına cevap olarak gelişmiştir. Beynimiz, inanç çıktıları üreten bir bilgi işlemci gibi davranır.” Antropomorfizmin insani vasıfların insan dışı varlık ve olaylara atfedilmesi olduğunu hatırlatan Clark, antropomorfizm ile çevremizde bizim dışımızda gelişen düşünce ve niyetin varlığının da görüldüğünü ifade ederek, dolayısıyla tüm bunların arkasındaki “eşsiz zeka”yı ima ettiğini belirtti. Konferans, soru-cevap faslının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Recep Şentürk'ün konuğumuza hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı ekimiyle son buldu.

Fotoğraflar