'Özgürlük' Filmi İbn Haldun Üniversitesi'nde İzleyicilerle Buluştu

08.05.2018
'Özgürlük' Filmi İbn Haldun Üniversitesi'nde İzleyicilerle Buluştu
"Freedom" (Özgürlük) filmi, İbn Haldun Üniversitesinde izleyiciyle buluştu.

25 ülkeden Müslümanlığa geçmiş 50 kişinin hikayelerini anlatan ve dünyada büyük yankı uyandıran "Freedom" (Özgürlük) filmi, İbn Haldun Üniversitesinde izleyiciyle buluştu. Filmin Fransız yönetmeni Julien Drolon, filmi dünyada, özellikle de Avrupa'da giderek artan İslam karşıtlığına yanıt vermek amacıyla çektiğini söyledi.

"Freedom" 2018 dünya turu kapsamında Malezya ve Güney Afrika'nın ardından Türkiye'de, İbn Haldun Üniversitesinde izleyicilerle buluştu. "Bugün dünya özgür mü?" sorusunu soran film, daha önce farklı dinlere mensup olan ve sonrasında Müslümanlığı seçen 50 kişinin tanıklıklarını, Müslümanlığı seçme nedenlerini ve artan İslamofobi karşısındaki tutumlarını belgesel şeklinde anlatıyor. Film, Malezya ve İstanbul'daki İslamiyete ait mescit ve dini eserlerin görüntüleriyle zenginleştirilmiş durumda. Malezya, Güney Afrika ve Türkiye'deki gösterimlerin ardından "Freedom", İngiltere, Singapur ve Meksika'da da izleyiciyle buluşacak. İbn Haldun Üniversitesindeki gösterimin ardından soruları yanıtlayan ve kendisini de otuzlu yaşlarında Müslümanlığı seçen Fransız yönetmen Julien Drolon, filmi çekmeye iki yıl önce karar verdiklerini belirterek, "Malezya'yı ziyaret ediyorduk ve İslamofobinin büyük bir şekilde arttığını ve dünya geneline yayıldığının farkına vardık. Açıkçası Müslüman olmayanlar, İslamiyet hakkında neredeyse hiçbir şey bilmiyordu." dedi.

"Başarılı olup olmadığımızı bize sadece Allah söyleyecek"

Farklı dinlere mensup olup, sonradan Müslamanlığı seçen insanların, İslamiyetin verdiği mesajı anlatmada büyük etki yaratacağını anladıklarını söyleyen Drolon, "Böylece, 25 farklı ülkeden sonradan Müslümanlığı seçen insanları bulduk. Filmin güzel yanı, bu insanlar kendi dillerinde neden İslamiyeti seçtiklerini anlatıyor ve İslamın gerçek mesajını insanlara iletiyor. Bunda başarılı olup olmadığımızı bize sadece Allah (c.c) söyleyecektir." ifadelerini kullandı. Julien Drolon, başka bir dine mensup olmalarına rağmen sonradan İslamiyeti seçmiş kişilerin, artan İslam karşıtlığı ve İslamiyet hakkındaki bilgisizliğin ortadan kaldırılması ve yanlış algıların yıkılmasına büyük katkı sağlayabileceğine inandığını belirterek, "Filmin ismini de bu nedenle 'Fredoom' (Özgürlük) olarak seçtim. Çünkü bu ifade Batının sürekli olarak kullandığı ve önem verdiği bir değerdir. O yüzden, onlara İslamiyet hakkındaki yanlış algıları anlatırken, onların değer verdiği bir söylem üzerinden konuşmak istedim. Yani onlara, 'Özgürlük diyorsunuz. Peki bizim İslamiyeti seçme özgürlüğümüz ne olacak?' diye sormak istedim" dedi.

Drolon şöyle devam etti: "İslamın gerçek özgürlüğü verdiğini anlatabiliriz. İslamın verdiği bu özgürlük, insanları baskılardan kurtaracak özgürlüktür. İslamiyetin özgürlük vizyonu, insanlığı baskılardan  kurtaracak ve Allah'a ulaşmasını sağlayacak bir vizyondur ve böylelikle tam olarak özgür olabilirsiniz. İslamiyet hakkında ön yargılı olanlara, İslamiyeti bilmeyenlere anlatılacak tek doğru bu olmalı bence. İslamiyetin tek özgürlük kaynağı olduğu söylemini tüm dünyaya anlatabiliriz."