Ramazan Etkinlikleri Devam Ediyor

On bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayıyla birlikte, İbn Haldun Üniversitesi Sanat Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKS) tarafından düzenlenen kültür-sanat etkinlikleri ile bu mübarek zaman diliminin heyecanı ve neşesi paylaşılıyor.

Ramazan’a Özel Sohbet ve Konser Programı Gerçekleştirildi

Ramazan’ın anlamını idrak etmek ve orucun manevi dünyamıza neler kattığını konuşmak üzere SKS tarafından 22 Nisan Perşembe günü Kur’an tilaveti, klasik Türk musikisi konseri ve sohbetten oluşan özel bir program tertip edildi. Ayasofya-i Kebir Camii Müezzini Mehmet Hadi Duran ve Neyzen Can Gülbal’ın sohbeti eşliğinde gerçekleşen programda tasavvuf musikimizin Ramazan ayı için bestelenen eserlerinden örnekler icra edildi. Konserin solisti Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu Ses Sanatçısı Taha Aras olurken, sazendeler: Kanun Sanatçısı Emin Esen, Haliç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tabur Sanatçısı Gökhan Filizman, Neyzen Can Gülbal, Ritim Sanatçısı Turgut Yiğit Dalar ve İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu Viyolonsel Sanatçısı Çağlar Kırömeroğlu oldu.

“Ramazan, Kulu Melekleştirmeli”

Ayasofya-i Kebir Camii Müezzini Mehmet Hadi Duran, Ramazan’ın pek çok ibadeti içinde barındıran manevi bir iklim olduğunun altını çizerek, Allah Teâla’nın Ramazan’ı faziletli kılmasının birçok sebebi olduğunu, bunlar içinden en önemlisinin Kur’an-ı Kerim’in inzal edildiği ve içinde Kadir gecesini barındıran bir ay olduğunu ifade etti. Duran, Ramazan’ın toplumsal münasebetlerden ahlaka uzanan farklı boyutları da olduğundan bahsederek oruçlu insanın kalp kırmaktan özenle kaçınması gerektiğinin altını çizip Ramazan’ın kulu adeta melekleştiren bir boyutu olduğunu ifade etti.

M. Hadi Duran ayrıca kültürümüzün güzelliklerinden olan Enderun usulü teravihe de sohbetinde geniş yer ayırarak nasıl uygulandığına dair bilgiler verdi ve Enderun usulü üzere kılınan teravih namazlarında kullanılan makamları ve bu makamların kişide uyandırabileceği etkileri örneklerle açıkladı.

Programın kaydı:

Dersaadet’te Ramazan İklimi

Kültür Tarihçisi-Yazar Dursun Gürlek ile İstanbul’un kültürünün, tarihinin ve muhtelif güzelliklerinin konuşulduğu İstanbul’u Keşfediyoruz serisinde Ramazan’a özel konular işleniyor. 11 Nisan Pazar günü gerçekleştirilen programda “Dersaadet’te Ramazan İklimi” konusu ele alındı. Programda bilhassa Osmanlı yıllarında İstanbul’da Ramazan ayının nasıl yaşandığında dair birbirinden güzel hatıralar ve anekdotlar paylaşıldı.

Serinin 25 Nisan Pazar günü yayınlanan programda ise “Eyüpsultan’da Ramazan Manzaraları” konusu işlendi. Programda İstanbul’un manevi fatihi Ebu Eyüp El Ensari’nin adını vermiş olduğu semte dair önemli bilgiler paylaşılarak geçmişten günümüze Eyüpsultan’da Ramazan ayının nasıl idrak edildiği konuşuldu.

Programların kayıtları:

Ramazan etkinlikleri 9 Mayıs Pazar günü “Dersaâdet’te Bayram Sabahları” konulu sohbetle devam edecek.