Rektörlük Devir Teslim Töreni Gerçekleştirildi

İbn Haldun Üniversitesi halef ve selef rektörleri arasında Rektörlük devir teslimi törenle gerçekleştirildi.

İbn Haldun Üniversitesi Külliyesi’nde 26 Nisan Pazartesi günü salgın tedbirleri gözetilerek gerçekleştirilen törenle Prof. Dr. Recep Şentürk, Rektörlük cübbesini Prof. Dr. Atilla Arkan’a teslim etti.

Tören, Zoom çevrimiçi toplantı uygulaması üzerinden mensuplarımızın katılımına açık olarak canlı yayınlandı.

“Özgün ve Özgür Bir Üniversite Kurmayı Başardık”

Törende bir konuşma yapan Mütevelli Heyeti Başkanımız Prof. Dr. İrfan Gündüz, yeni bir medeniyet inşası amacıyla yola çıkan Üniversitemizin, bunu vizyon olarak da benimsediğini dile getirdi. Rektörlük görevini devreden Prof. Dr. Recep Şentürk’ün kurucu rektör olarak bıraktığı izin, hem bu dünyada hem öte dünyada kendisinin yoldaşı olacağına inandığını söyleyen Prof. Gündüz, bayrağı devralan Rektörümüz Prof. Dr. Atilla Arkan’ın ise, bu bayrağı daha da ileri noktalara taşıyacağını belirtti.

Prof. Dr. Recep Şentürk de yaptığı konuşmada, Üniversite olarak dört yıl önce küçük bir ofiste başladıkları yolculuklarının bugün yeni inşa edilen özgün bir Külliye’de devam ettiğini söyledi. Kurucu rektör olarak amaçlarının özgün ve özgür bir üniversite kurmak olduğunu, gerek oluşturulan özgün eğitim metodu ile gerekse seçkin öğrenci profiliyle bunu başardıklarını belirten Prof. Şentürk, tüm bunlara rağmen Batı sosyal bilim anlayışına alternatif bir paradigma geliştirme yolunda alınacak çok yol olduğunu anımsatarak, Prof. Dr. Atilla Arkan’a başarılar diledi.

“Öğrencilerimizi Entelektüel Olarak Kendine Yeterli Bir Donanımda Yetiştirmek En Önemli Hedeflerimizden Birisi”

Rektörümüz Prof. Dr. Atilla Arkan ise Prof. Recep Şentürk’e ve Mütevelli Heyeti’ne teşekkür ederek başladığı konuşmasını, öğrencilere hitap ederek sürdürdü: “Sizleri ‘Fikri Bağımsızlık’ amacı doğrultusunda entelektüel olarak kendine yeterli bir donanımda yetiştirmek en önemli hedeflerimizden birisi. Bu da bir yandan ilmi geleneğimize ve birikimimize hâkim olmayı, diğer yandan ise günümüz ve geleceğin dünyasını çözümleme ve eleştirme becerisini gerektiriyor. ‘Fikri Bağımsızlık’ bireysel olarak ‘kendinin farkında olmayı ve yeni imkan ve tercihleri görebilmeyi’ gerektirir. Binlerce yıllık birikimle oluşan geleneğimiz de belli tercihlerin sonucunda oluşmuştur. Bu yetenek ise yine üniversitemizin değerlerinden birisi olan mukayeseli eğitim ile mümkündür.”

İbn Haldun Üniversitesi bilgi sosyal ağlarının, kuruluşundan itibaren verdiği lisansüstü mezunları ve gelecek yıllarda vereceği lisans mezunlarının da katkılarıyla çok önemli ve değerli işlevler yükleneceğinin de altını çizen Prof. Arkan, Üniversitemizin eğitim modeliyle, öğrencilerimizin ülkemizde ve dünyanın her yerinde kullanabilecekleri birtakım önemi becerilere sahip olarak, başarılı, mutlu, toplumuna ve insanlığa faydalı yetkin birer birey olacakları değerlendirmesinde bulundu.

“Tarihi Muhtemel Tercihlerden Bazıları Olarak Algılamaya Başladığımızda, Günümüzü ve Geleceği İnşa Etmenin Gücünü Buluruz”

“Bir sosyal bilimler üniversitesi olarak eğitimin yanında diğer önemli misyonumuz, ülkemizin ve dönüşüm geçiren dünyanın sorunlarına çözümler üretebilmektir. Kritik konulardaki araştırmalarımızla, projelerimizle, lisansüstü tez çalışmalarıyla bu misyonu başarıyla yerine getireceğiz.” diyerek konuşmasına devam eden Prof. Arkan, Üniversite bünyesindeki sosyal bilim programlarının sürekliliğimizi, değerlerimizi aktardığını ifade ederek şunları söyledi: “Yine aynı bilim dalları doğru yorumlandığında bize özgürlüğümüzü inşa edebilmenin imkânlarını sunar. Tarihi muhtemel tercihlerden bazıları olarak algılamaya başladığımızda, günümüzü ve geleceği inşa etmenin gücünü buluruz.”

Prof. Atilla Arkan, “En önemli misyonum, bin yılı aşacak bir hedefle yola çıkan İbn Haldun Üniversitesi’ni bu yolda daha da ivmelenmiş, 10. yılında yüz yıllık bir üniversite seviyesine gelmiş bir kurum yapabilmektir. Bu ise en başta akademik başarı, insan kaynaklarının verimli yönetilmesi ve mali kaynak üretimi gerektirmektedir. Gereken adımları akademik ve idari kadromuz ile hep birlikte atarak yol yürüyeceğiz. Yolumuz açık olsun.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Rektörlük Devir Teslim Töreni, cübbe devir teslimi ve hediye takdimlerinin ardından sona erdi.

Atilla Arkanİrfan GündüzRecep Şentürk