Rektörümüz Prof. Dr. Recep Şentürk Lise Öğrencilerine Malcolm X’i Anlattı

Rektörümüz Prof. Dr. Recep Şentürk, İbn Haldun Konferansları çerçevesinde 9 Nisan Salı günü liseli gençlere Malcolm X’in hayatını ve örnek mücadelesini anlattı. Mukaddime Salonunda gerçekleşen ve Ahi Evren Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ile Akif İnan Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerini ağırladığımız etkinlikte Prof. Şentürk, ünlü aktivistin hayatından hareketle İslam’ın evrensel insan hakları anlayışının tanıtılması ve anlatılması gerektiğini söyledi.

İslam’ın Avrupa’da ve Amerika’da en yaygın ikinci din hâline geldiğini ve hızla yayıldığını kaydeden Prof. Şentürk, Batı’da İslam’ın yükselişinin bir tehdit olduğunu düşünen grupların varlığına dikkat çekti. İslam’ı tanıtacak sözcülere ihtiyaç duyulduğunu belirten Prof. Şentürk, ünlü aktivist Malcolm X’in 20. yüzyılda bunu yapan Batılılar arasında bulunduğunu belirtti. Prof. Şentürk, “Malcolm X, sadece Müslümanların değil, diğer din mensuplarının da haklarını savunan faaliyetlere imza atmıştır. Bir Müslüman sadece Müslümanların değil, bütün insanların haklarını korur. Bir yerde ezilen bir mazlum varsa, o hangi dinden olursa olsun onun haklarını savunur. Bir yerde bir zalim varsa, o zalim Müslüman da olsa onun karşısında olur. Bizde insan hakları savunuculuğu dinimizin bir emridir, siyasî bir duruş değildir.” değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Recep Şentürk, açık medeniyet aşamasına girilen dünyada her şeyin yeniden tanımlanacağını da vurgulayarak, yeni aşamaya girildiğinin farkına varamayanların yok olacaklarını belirtti. Prof. Şentürk, “Var olmak için yeni aşamanın farkına varıp, kendimizi ona göre hazırlamamız gerekiyor.” dedi. Türkiye’nin ve İslam dünyasının yeni çağa kendisini uyarlaması için, gerekli bilgileri nereden sağladığının da büyük önem taşıdığını belirten Rektörümüz, açık medeniyetin bir “network çağı” olduğuna dikkat çekerek, doğru bilginin ancak kendi enformasyon ağının kurulmasıyla sağlanabileceğini de vurguladı. Prof. Şentürk, “İslam dünyası olarak bizler o ağı kurmaya hazırız, ancak gerekli bağlantılar kurulamamış durumda.” ifadelerini kullandı.

Program, Rektörümüz Prof. Dr. Recep Şentürk’ün yazdığı “Malcolm X” kitabını öğrencilere imzalaması ve hatır fotoğrafı çekimiyle son buldu.