Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Ressam İlhami Atalay: Sanat, İnsanın Âşık Olduğu Güzelliğin Adıdır

18.02.2019
Ressam İlhami Atalay: Sanat, İnsanın Âşık Olduğu Güzelliğin Adıdır
İbn Haldun Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından yeni bir söyleşi serisi başlatıldı: Sanat Buluşmaları.

Sanat Buluşmaları’nda sanat camiasının önemli isimleri Üniversitemizde ağırlanarak öğrencilerimizle buluşturulacak, sanata adanan hayatları konuşulacak. Sanat Buluşmaları serisinin ilk etkinliğinde, 13 Şubat Perşembe günü Ressam İlhami Atalay ile “Sanat ve Biz” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi. İlhami Atalay, konuşmasında sanat, hikmet ve tefekkür bağlamında sanatın hayatımızda ifade ettiği manayı ve kendi kültür kodlarımız ile yeni bir sanat anlayışı inşa etmemizin önemini anlattı. Sanatı “insanın âşık olduğu güzelliğin adı” olarak tanımlayan Atalay, “Üç çeşit göz vardır: Baş gözü, akıl gözü ve kalp gözü. Kalp gözü hikmet gözü demektir. İnsanın güzelliği idrak edebilmesi için hikmet gözüyle bakması gerekir.” diye konuştu.

Güzelliğe Hikmet Nazarıyla Bakarak Tefekkür Etmenin Önemi

İlhami Atalay, Allah’ın insanı en güzel surette yarattığına işaret ederek şöyle devam etti: “İnsan Allah’ın bir tablosudur diyebiliriz. Zira insan vücudunda altın oranlar vardır ve insan mükemmel bir surette yaratılmıştır. ‘Güzele bakmak sevaptır’ sözü aslında güzelliğe hikmet nazarıyla bakarak tefekkür etmek demektir. Bir saatlik tefekkür, bir yıllık nafile ibadetten hayırlıdır. Sanatına âşık olmak demek, sanatkârına âşık olmak demektir. İnsan, yaratılışından itibaren Allah’a âşıktır ama bunun farkında değildir.” İnsanın gözünü güzelliklere alıştırması gerektiğinin ve estetik zevkin öneminin altını çizen Atalay, “Hiçbir Müslüman ben sanattan anlamam diyemez. Allah bize güzellikten anlama zevkini vermiş. İnsana bu dünyada ve ahirette verilmiş en büyük nimetlerden biri güzellikten zevk alabilmedir.” diye konuştu.

“Yeni Bir Sanat Anlayışı İnşa Etmemiz Lazım”

Atalay, Batı etkisindeki sanat anlayışının bizim değer yargılarımızı altüst ettiğini ifade ederek, çözümün kültürel değerlerimize bağlı bir sanat felsefesinde saklı olduğunu vurguladı ve “yeni bir sanat anlayışı” inşâ etmemiz gerektiğini ifade etti. Sanat Buluşmaları, gelecek aylarda farklı sanatkârların katılımıyla devam edecek.