Süleymaniye Yerleşkemizde Felsefe, Din ve Bilim Çalıştayı Yapıldı

İbn Haldun Üniversitesi tarafından düzenlenen “Müslüman ve Hristiyan Bilginlerin Felsefe, Din ve Bilim Üzerine Çalışmaları” başlıklı çalıştay, 9-12 Mart tarihlerinde Süleymaniye Yerleşkemizde gerçekleştirildi. Çalıştayda Müslüman ve Hristiyan bilginler, güncel konu ve sorunlarla ilgili araştırmalarını, felsefe ve teoloji perspektifinden katılımcılarla paylaştı.

ABD Grand Valley State Üniversitesi’nden Prof. Kelly James Clark ile Felsefe Bölümü başkanımız Doç. Dr. Burhan Köroğlu ve öğretim üyemiz Dr. Enis Doko’nun başkanlık ettiği çalıştay boyunca, felsefe, din ve bilim üzerine atölye çalışmaları da düzenlendi.

Etkinliğin ilk oturumunda “Religion and Violence: This is Why We Fight” başlıklı bir konuşma yapan Prof. Kelly James Clark, felsefe ve sosyal bilimler arasında güçlü bir ilişki olduğuna işaret ederek, “Anlaşmazlıklarımızı çözmenin yolu diyalogdan geçiyor. Birbirimizi genellememiz, önyargılarımızı artırıyor. Dünyadaki tüm Müslümanlar ve tüm Hristiyanlar aynı değil ve aynı şekilde düşünmüyorlar.” ifadelerini kullandı.

Farklı kültür ve bilim çevrelerine mensup ilim adamlarının katıldığı ve dört gün boyunca devam eden çalıştayda ülkemizden akademisyenlerin yanı sıra; İngiltere, ABD, Pakistan, Fas ve Hindistan’dan ilim adamları da katkı sundu.

Prof. Kelly James Clark, Doç. Dr. Burhan Köroğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Enis Doko’nun da birer sunum yaptığı çalıştayda ayrıca; Üniversitemizden Dr. Öğr. Üyesi Betül Avcı ile Jamie Turner, Birmingham Üniversitesi’nden Abbas Ahsan, Princeton Üniversitesi’nden Daniel Rubio, ODTÜ’den Mehmet Özketen, New York City Üniversitesi’nden Nur Banu Şimşek, Duke Üniversitesi’nden Samuel Murray, Ankara Üniversitesi’nden Basit Zafar, Saint Louis Üniversitesi’nden Hayden Stephan, Fas Eğitim Bakanlığı’ndan Chafik Graiguer, Jamia Hamdard Üniversitesi’nden Sumaiyah Ahmed ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden Ayşe Yaşar Umutlu birer tebliğ sundu.