Üniversitemizde ‘Bağımlılıklar Konusunda Farkındalık’ Semineri Gerçekleştirildi

Genç Yeşilay Süreç Yöneticisi ve Bağımlılık Uzmanı İsmail Memiş, İbn Haldun Üniversitesi Psikoterapi Uygulama ve Araştırma Merkezi (İPAM) tarafından düzenlenen “Bağımlılıklar Konusunda Farkındalık” seminerinde çeşitli bağımlılık türleri ve bu bağımlılıklar ile nasıl mücadele edebileceği konusunda bilgi verdi. Seminer 30 Ekim 2019 Çarşamba günü Başakşehir Yerleşkemizdeki Mukaddime Salonu’nda gerçekleştirildi.

“Sigarayı Sadece Bir Sağlık Sorunu Olarak Değil, Tütün Kartellerinin İnsan, Emek ve Doğa Sömürüsüne Karşı Bir Mücadele Alanı Görüyoruz”

Yeşilay olarak tütün, kumar, alkol, madde ve teknoloji olmak üzere 5 bağımlılık alanında bireysel ve toplumsal farkındalığı artırmak üzere çalışmalarına devam ettiklerini belirten Memiş, güncel rakamlarla bu bağımlılıkların yol açtığı tahribatı gözler önüne serdi. Örneğin geçtiğimiz sene ülkemizde 110 bin kişinin sigaradan hayatını kaybettiğini söyleyen konuşmacı, Türkiye’nin akciğer kanserinden ölümlerde maalesef dünyada birinci sırada olduğunu kaydetti. Dünyada her yıl sigaranın yol açtığı sağlık sorunları sebebiyle hayatını kaybedenlerin yaklaşık 10’da birinin “pasif içici” olduğunu da sözlerine ekleyen Memiş, sigaranın sadece içenlere zarar vermediğini belirtti.

“Sigaranın arkasında her toplumsal kesimi sömüren çok büyük bir endüstri var. Dünyada 4 milyon metrekarelik alanda tütün ekimi yapılıyor. 1.1 milyar insan sigara içiyor” sözleriyle tütün kartellerinin faaliyetlerinden örnekler vererek konuşmasına devam eden Memiş, özellikle son yıllarda devletin öncülük etmesiyle sigarayla mücadelede toplumsal farkındalık açısından önemli mesafe alındığını da hatırlattı. Yeşilay olarak sigarayı sadece bir sağlık sorunu olarak değil, dünyanın büyük tütün kartellerinin insan, emek ve doğa sömürüsüne karşı bir mücadele alanı olarak benimsediklerinin altını çizdi.

“Ebeveynlerin İhmali, Çocuğun Gelişim Çağında Ruh İskeletinin Eksik Kalmasına Sebep Oluyor”

Seminerinde diğer bağımlılık alanlarından ve bu alanlarda yürütülen mücadeleden de geniş olarak bahseden İsmail Memiş, teknoloji bağımlılığı hususunda şu noktanın altını çizdi: “Teknoloji bağımlılığına baktığımızda, özellikle gününün önemli bir kısmını sosyal medyada geçiren ebeveynlerin çocuklarına karşı büyük bir ihmalin içinde olduğu görülüyor. İhmal edilen çocuklar, huzur, cesaret, güven, merhamet gibi anne babalarından almaları gereken besini alamıyorlar. Bu da çocuğun gelişim çağında ruh iskeletinin eksik kalmasına sebep oluyor. Anne babaların, bu mecraların kontrolsüz kullanımı konusunda bilgi eksikliği göze çarpıyor. Keza, aile müessesesinin bozulmasından en çok etkilenenler de çocuklar oluyor. Ruhen eksik kalan çocuklar, ihtiyaçlarını bağımlılık yaratan maddelerle giderebilecekleri, hayatlarındaki boşlukları onlarla doldurabilecekleri yanılsamasına kapılıyorlar.”

“Bağımlılık, İnsanı Son Nefesine Kadar Takip Ediyor”

Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı’nın web sitesi olan http://tbm.org.tr/ adresinde, her seviyeden insanlar için doyurucu eğitim içerikleri, afişler ve sunumların yer aldığını da kaydeden İsmail Memiş, sözlerine şöyle son verdi: “Bağımlılık, tedavi olumlu sonuçlansa bile, insanı son nefesine kadar takip ediyor. Dolayısıyla temel hedefimiz, farkındalık yaratmak suretiyle bağımlılık verici maddelere hiç başlatmamak olmalı.”