Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Geleceğin Yıldızları İçin Karma Eserler Sergisi, Emine Erdoğan Hanımefendi’nin Teşrifleriyle Açıldı

13.05.2019
Geleceğin Yıldızları İçin Karma Eserler Sergisi, Emine Erdoğan Hanımefendi’nin Teşrifleriyle Açıldı
Geleceğin Yıldızları İçin Karma Eserler Sergisi Büyük Çamlıca Camii Sergi Salonu’nda açıldı.

İbn Haldun Üniversitesinin başta "fikri bağımsızlık" olmak üzere yüksek ideallerine katkı sağlamak üzere bu sene ikincisi düzenlenen Geleceğin Yıldızları İçin Karma Eserler Sergisi, Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin teşrifleriyle 11 Mayıs Cumartesi günü Büyük Çamlıca Camii Sergi Salonu’nda açıldı. Açılış törenine Mütevelli Heyeti Başkanımız Prof. Dr. İrfan Gündüz, Rektörümüz Prof. Dr. Recep Şentürk, Mütevelli Heyeti Başkan Vekilimiz Necmeddin Bilal Erdoğan ve Mütevelli Heyeti Üyemiz Hümeyra Şahin’in yanı sıra iş, sanat ve eğitim dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

“Buraya Ekeceğiniz İlim Tohumları, Geceleri Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar Gibi Medeniyet Ufkumuzu da Aydınlatacak”

"Rahmetin bir sağanak gibi yağdığı bu kutlu ayın, tüm insanlık için hayırlar getirmesini diliyorum. Allah ibadetlerimizi kabul etsin, bizleri hayırlısıyla bayrama eriştirsin. Açılışının hemen ardından Büyük Çamlıca Camii'nin böylesine anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yapması, son derece sevindirici." sözleriyle konuşmasına başlayan Emine Erdoğan, sergiden elde edilecek gelirin, İbn Haldun Üniversitesinin eğitim öğretim faaliyetlerinde kullanılacağını hatırlattı ve ekledi: “İnanıyorum ki, buraya ekeceğiniz ilim tohumları, geceleri yolumuzu aydınlatan yıldızlar gibi medeniyet ufkumuzu da aydınlatacaktır. Emeği geçen herkese, özellikle hayırseverlerimize şükranlarımı sunuyorum. Sahip olduklarımızı, bilhassa böylesine nadir eserleri ilim yolunda vakfetmenin insana verdiği hazzın tarifi yapılamaz. Medeniyetimizi temsil eden eserlerin, yine medeniyet inşasında hizmete sokulması takdire şayandır.” Serginin işaret ettiği bir diğer hususun da koleksiyonerliğin önemi olduğunu belirten Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Koleksiyonerlik, geçmişle şimdi arasındaki devamlılığı sağlar. Buradaki eserler de aidiyet dünyamızın ne kadar geniş ve zengin olduğunu gösteriyor. Hafıza kayıplarının önlenmesi, kimlik buhranlarının aşılması, 'Biz kimiz?' sorusunun cevaplanması, biraz da bu eserler vasıtasıyla mümkündür." Toplumları meydana getiren yapı taşlarının bir arada tutulmasının, hatıralar ve yadigarlarla sağlandığına dikkati çeken Emine Erdoğan, bu kıymetlerin farkına varan toplumların kendilerini başarılı bir şekilde geleceğe taşıyacaklarını ifade etti: “Peygamberimiz bir hadis-i şerifinde 'İlim Çin'de de olsa arayınız. Çünkü ilim öğrenmek her Müslümana farzdır.' buyuruyor. İlim başımızın tacı, medeniyetimizin temelidir. Bu yolda atılacak her adım kutsaldır. O nedenle bu sergiye katkıda bulunan herkesi tebrik ediyor, gençlerimizin ilim yolunda başarılı neferler olmasını temenni ediyorum.” Emine Erdoğan, sergiye eserlerini bağışlayan koleksiyonerlere, katılımcılara ve sergiye emek verenlere teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

“Geleceğin Yıldızları İçin Karma Eserler Sergisi’ni, Büyük Çamlıca Camii Gibi Muhteşem Bir Mekânda Açmaktan Sevinç Duyuyoruz”

Mütevelli Heyeti Başkanımız İrfan Gündüz, açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Geleceğin Yıldızları İçin Karma Eserler Sergisi’ni, mübarek Ramazan ayında, Büyük Çamlıca Camii gibi muhteşem bir mekânda açmaktan sevinç duyuyoruz. Bize güç verdikleri için Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’ye teşekkür ediyoruz” dedi. İbn Haldun Üniversitesinin global ve lokal kelimelerinden hareketle, “glokal” bir üniversite olduğunu hatırlatan Prof. Gündüz, medeniyet iddiamızın kendi öz değerlerimize dayandığını kaydetti. “Yoğun bir küresel rekabetin yaşandığı günümüz dünyasında, öğrencilerimizi, akranlarıyla yarışacak bir donanımda, geleceğimizi yönlendirecek bir liderlik vizyonuyla yetiştiriyoruz” sözleriyle konuşmasına devam eden Prof. Dr. İrfan Gündüz, Sergi’de İslam sanatlarının en güzel örneklerinin görülebileceğini ifade etti.

“Üniversitemizde, Bir Fabrika Gibi Değil, Adeta Bir Mücevher Atölyesi Gibi Her Öğrencimizin Üzerinde Titizlenerek Çalışıyoruz”

Rektörümüz Prof. Dr. Recep Şentürk, Emine Erdoğan Hanımefendi’ye sergiyi teşriflerinden dolayı teşekkür ederek başladığı konuşmasında, serginin isminden hareketle şunları söyledi: “Geleceğin Yıldızları, yani bizim öğrencilerimiz… Her sene tam burslu olarak sadece 150 öğrenci alıyoruz. Nakdi bursların yanı sıra yurt imkânı sunuyoruz. Üniversitemizde, bir fabrika gibi değil, adeta bir mücevher atölyesi gibi her öğrencimizin üzerinde titizlenerek çalışıyoruz. Geleceğin Yıldızları olacak gençlerimizi adeta bir mücevher gibi işlemek istiyoruz.” “Medeniyet inşa eden ilimlerin sosyal bilimler olmasından hareketle; bir şey yapalım, tam yapalım, güzel yapalım diyerek sosyal bilimler alanında karar kıldık” sözleriyle konuşmasına devam eden Prof. Şentürk, İbn Haldun Üniversitesinin, “araştırma üniversitesi” kimliğiyle ülkemizin en yüksek oranda lisansüstü öğrencisine sahip üniversitesi olduğunu da sözlerine ekledi. Bir medeniyetin, estetik boyutu ihmal edilirse yaşamasının mümkün olmadığını kaydeden Prof. Şentürk, açılışı yapılan Geleceğin Yıldızları İçin Karma Eserler Sergisi’nde yer alan eserlerin, medeniyetimizin estetik boyutunun bir yansıması olduğunu ifade etti. Yeni kampüsümüzde de söz konusu estetik boyutun gözetileceğini söyleyen Prof. Dr. Recep Şentürk, konuşmasının sonunda sergiye emek verenlere ve hayırseverlere teşekkür etti. Konuşmaların ardından Emine Erdoğan Hanımefendi, Prof. Dr. İrfan Gündüz, Prof. Dr. Recep Şentürk, Necmeddin Bilal Erdoğan, Hümeyra Şahin, Genel Sekreterimiz Erkam Tüzgen, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ve Çamlıca Camii Yaptırma Derneği Başkanı Ergin Külünk'ün katılımıyla kurdele kesilerek sergi açılışı gerçekleşti. Açılışın ardından Emine Erdoğan davetlilerle beraber sergiyi gezerek eserlerle ilgili bilgi aldı.

Sergide Toplam 233 Eser Yer Alıyor

İbn Haldun Üniversitesinin başta "fikri bağımsızlık" olmak üzere yüksek ideallerine katkı sağlamak üzere bu sene ikincisi düzenlenen "Geleceğin Yıldızları İçin Karma Eserler Sergisi", hayırsever koleksiyonerlerin bağışlarından oluşuyor. Toplam 233 eserin yer aldığı sergide Sultan II. Abdülhamid Han tuğralı madalya beratı, Sultan I. Abdülhamid Han el çekme tuğralı yirmi satır beratın yanı sıra, Fuat Başar, Davut Bektaş, Efdaluddin Kılıç, Turan Sevgili, M. Cemil Efe, Gürkan Pehlivan, Ahmet Kutluhan, Ferhat Kurlu gibi hattatların ve tezhip sanatkârlarının levha, hilye-i şerif gibi örnekler yer alıyor. Sergideki Osmanlı dönemine ait Kütahya işi pano, vazo ve tabaklar, tekstil ürünleri, tespihler ve süs eşyaları gibi birbirinden değerli eserler, medeniyetimizin sanat anlayışının yansıması niteliği taşıyor. 2019 Geleceğin Yıldızları İçin Karma Eserler Sergisi, Ramazan ayı sonuna kadar Büyük Çamlıca Camii Sergi Salonu’nda ziyaret edilebilecek.

Fotoğraflar