Depremin 1. Yılında İPAM Halen Sahada

05.02.2024
Depremin 1. Yılında İPAM Halen Sahada
İbn Haldun Üniversitesi Psikoterapi Uygulama ve Araştırma Merkezi (İPAM), ülkemizi derinden sarsan 6 Şubat Depremi’nin 1. yılında Adıyaman’da psikososyal destek hizmetlerine devam ediyor.

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin akabinde, Adıyaman'a yönelik acil yardım çalışmaları kapsamında hızla organize olarak kendi bünyesinde deprem yardım gönüllüleri ekibi oluşturan İbn Haldun Üniversitesi Psikoterapi Uygulama ve Araştırma Merkezi (İPAM), tam bir yıldır deprem en şiddetli yaşandığı şehirlerden biri olan Adıyaman’da psikososyal destek hizmetlerine devam ediyor.

Depremin ardından bölgeye intikal eden İPAM ekibi, 53 kişilik ruh sağlığı uzmanlarından oluşan kadrosuyla birlikte bölgedeki depremzedelere öncelikle psikososyal destek sağladı. İPAM; yürütülen ilk saha çalışmaları çerçevesinde psikolojik ilkyardım ve psikososyal destek etkinlikleri gibi müdahalelerle, toplam 5458 Psikososyal Destek Hizmeti sunan İPAM, bu şekilde depremzedelerin acil psikososyal destek ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyor.

Adıyaman Psikoterapi Merkezi Faaliyete Geçirildi

İlk acil müdahaleler sonrasında sahada görülen ve talep edilen psikoterapi ihtiyacının karşılanması ve sonraki süreç için hazırlık yapan ekibimiz, bu kapsamda İbn Haldun Üniversitesi, Zakat Foundation of America, Adıyaman Valiliği ve AFAD iş birliğiyle Adıyaman Psikoterapi Merkezi’nin hayata geçirilmesine vesile oldu.

6 Şubat Depremi’nden bu yana Adıyaman’da kurulan Psikoterapi Merkezi’nde İPAM kadrosundan 13 kişilik uzman; 7 aylık bir süreçte 987 kişiye toplamda 3441 terapi hizmeti, 255 gönüllü ve resmi çalışana destek hizmeti ve 145 kişiye psikoeğitim hizmeti sundu.

İbn Haldun Üniversitesi Psikoterapi Uygulama ve Araştırma Merkezi (İPAM) ekibi, Kasım 2023 tarihinden itibaren online terapi hizmetlerine devam ederek depremzedelerin online olarak psikolojik ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmektedir.

Depremzedelerin psikososyal açıdan güçlenmelerine yönelik önemli bir destek ağı oluşturulmasını sağlayan bu değerli iş birliği çerçevesinde deprem bölgesindeki yardım çalışmalarımız devam ediyor.  Bu zorlu süreçte İPAM çatısı altında bir araya gelerek sağlam bir dayanışma örneği sergileyen ekibimize gönülden teşekkürlerimizi sunuyor, 6 Şubat Depremi’nin yıl dönümünde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz.