Geleceğim Sosyal Bilimler Zirvesi, 300 Aday Öğrencinin Katılımıyla Başladı

2019 Geleceğim Sosyal Bilimler Zirvesi’nin açılışı, 19 Temmuz Cuma akşamı Başakşehir Sular Vadisi’nde bulunan Salon Venedik Restaurant’ta düzenlenen akşam yemeğiyle başladı. Bu sene 3.sü düzenlenen Zirve’ye, Anadolu’nun dört bir yanından 300 davetli öğrenci katılıyor. Rektörümüz Prof. Dr. Recep Şentürk ve Genel Sekreterimiz Erkam Tüzgen’in de hazır bulunduğu yemekte, davetli aday öğrenciler Zirve hakkında kısa bir oryantasyon eğitimi de aldılar.

“İstanbul’u ve Ülkemizi Yeniden Dünyanın Önde Gelen İlim Merkezlerinden Biri Haline Getireceğiz”

Prof. Dr. Recep Şentürk, yemekte yaptığı konuşmaya şu sözlerle başladı: “İstanbul’a hoş geldiniz. Dünyada çok uzun süre büyük toprak parçalarında hüküm süren sadece 3 devlet var: Roma, Çin, Osmanlı… Osmanlı, tek bir hanedanın 7 asır saltanatta kalmasıyla, diğerlerinden ayrılıyor çünkü diğer ikisinde farklı hanedan aileleri de hüküm sürmüş. Böyle bir devlet, kendine merkez olarak İstanbul’u seçmiş. Burayı dünyanın zamanına göre en gelişmiş ilim ve kültür merkezi yapmış. Mesela Süleymaniye Külliyesi, o zamanlar Osmanlı’nın olduğu gibi tüm dünyanın da en önemli ilim merkezi idi. Değişik coğrafyalardan binlerce insan, İstanbul’a gelip ilim öğrenmek için birbirleriyle yarışıyorlardı. İşte biz de İbn Haldun Üniversitesi olarak o eski ihtişamlı günleri tekrar canlandırmak, İstanbul’u ve ülkemizi yeniden dünyanın önde gelen ilim merkezlerinden biri haline getirmek istiyoruz.”

“İbn Haldun, Rüyaların Ötesinde Bir Üniversite”

Henüz kuruluşunun 4. yılında olmasına ve bu sene 3. kez lisans öğrencisi kabul edecek olmasına rağmen, İbn Haldun Üniversitesinin daha şimdiden ülkemizde bir çok ilk’i ve en’i temsil ettiğinin altını çizen Prof. Şentürk, mesela YÖK’ün son açıkladığı vakıf üniversiteleri raporuna göre, Üniversitemizin öğrenci başına açık ara en çok harcama yapan üniversite olduğunu hatırlattı. (YÖK Raporu haberimiz için bkz.: https://www.ihu.edu.tr/vakif-yuksekogretim-kurumlari-2019-raporuna-gore-ibn-haldun-universitesi-5-alanda-ilk-sirada/ )

“Ayrıca Türkiye’de en iyi yabancı dil Hazırlık eğitimini veren üniversiteyiz. Çünkü dünyada en az iki yabancı dili çok iyi bilmeden başarılı olma şansı yok” sözleriyle konuşmasına devam eden Prof. Şentürk, bunların yanı sıra Hazırlık sınıfını başarıyla tamamlayan öğrencilerimizi yurt dışında bir ay akademik dil eğitimine gönderdiğimizi, halen bir kısım öğrencimizin ABD’de İngilizce akademik eğitimler, bir kısmının da Fas’ta Arapça akademik eğitimler aldığını sözlerine ekledi. “Dünyadaki çeşitliliği Üniversitemizde görmeniz mümkün zira burada 74 farklı ülkeden öğrencimiz var. Mezun olduğunuzda 74 farklı ülkeden dostunuz olduğunu hayal edebiliyor musunuz? Biz bu fırsatı tüm öğrencilerimize sunuyoruz.” diyerek konuşmasına devam etti ve şunları söyledi: “Gençliğimizde böyle bir üniversiteyi rüyamızda görsek inanamazdık. İşte İbn Haldun, bugün artık rüyaların ötesinde bir üniversite…”

Üniversitelerin esas amacının hazır bilgi vermeyip bilgi üretmeyi öğretmek olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Recep Şentürk, fikrî bağımsızlığımızın ancak kendi fikirlerimizi üreterek kazanılabileceğine değindi. Ülke olarak örneğin mühendislik sorunumuzun olmadığını söyleyen Prof. Şentürk, “ama birçok sosyal sorunla karşı karşıyayız. Sadece biz değil, tüm dünya bugün çözülemeyen, kangrene dönen sosyal sorunlarla boğuşuyor. Bunları kim çözecek? Tabii ki Batı’ya bağımlı olmayan, her fikre açık, tüm medeniyet birikimlerinden haberdar, kendi özgün fikrini üretebilecek sosyal bilimciler çözecek.”

Geleceğim Sosyal Bilimler Zirvesi’nin sosyal bilimleri tanıtmak ve önemini kavratmak üzere tertip edilen bir etkinlik olduğunu hatırlatan Prof. Şentürk, konuşmasını şöyle tamamladı: “Allah, sizin için en güzel yolları; ve o yolda, alanınızda en iyisi olmayı nasip etsin.”

Geleceğim Sosyal Bilimler Zirvesi’nde Neler Var?

Geleceğim Sosyal Bilimler Zirvesi kapsamında aday öğrenciler, daha önce başvuru aşamasında seçtikleri sosyal bilimlerin farklı alanlarında açılan 107 atölyede, akademisyenlerimiz tarafından verilecek eğitimlere katılacaklar. Böylece sosyal bilimleri değişik yönleriyle tanıma imkanı elde edecek olan gençler, üç gün boyunca yurt hayatından kütüphaneye, derslerden konferanslara tüm boyutlarıyla bir üniversite hayatını da şimdiden deneyimlemiş olacaklar. Aday öğrenciler, ayrıca lisans programlarımız hakkında akademisyenlerimizden bilgi alabilecek, kurulan firma standlarında ise gelecek kariyerlerine dair merak ettiklerine cevap bulabilecekler.

Çeşitli sosyal ve kültürel aktivitelerin de yapılacağı Zirve’nin 3. günü ise, Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu, THY Yönetim Kurulu Başkanı M. İlker Aycı, CNN Türk Genel Müdürü Bora Bayraktar, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erişah Arıcan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve futbol yorumcusu Ahmet Çakar aday öğrencilerle buluşacaklar ve deneyimlerini aktaracaklar.

Önemli isimlerin konuk olacağı Zirve’nin 3. Gün programı şöyle:

Recep ŞentürkSosyal Bilimler Zirvesi