Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Prof. Dr. Medaim Yanık ‘Koronavirüs Günlerinde Psikolojimiz’ Üzerine Konuştu

17.04.2020
Prof. Dr. Medaim Yanık ‘Koronavirüs Günlerinde Psikolojimiz’ Üzerine Konuştu
Psikoloji Bölümü Başkanımız Prof. Dr. Medaim Yanık tarafından “Koronavirüs Günlerinde Psikolojimiz” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.

Psikoloji Bölümü Başkanımız Prof. Dr. Medaim Yanık, 16 Nisan Perşembe günü “Koronavirüs Günlerinde Psikolojimiz” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.

İPAM TV Youtube Kanalı’nda yayınlanan söyleşide Prof. Yanık, Koronavirüs sürecinin psikolojilerimize etkilerini ve çözüm önerilerini sıraladı. Prof. Dr. Medaim Yanık, söyleşinin başında, kendisi ve ekibinin “Koronavirüs Sürecinde Psikolojinizi Korumak İçin 10 Öneri”, “Koronavirüs Sürecinde Sağlık Çalışanları İçin 10 Öneri” ve “Koronavirüs sürecinde Aileler İçin 10 Öneri” başlıklarıyla hazırladıkları öneri listeleri hakkında bilgi vererek, “Fiziksel sağlığımızla birlikte ruh sağlığımızı da etkileyen bir mesele, bu süreçte ruh sağlığımızı da koruyarak çıkmamız lazım.” sözleriyle bu liste çalışmalarının önemine değindi. Bu dönemde ailelerin de etkilenmeye başladığını söyleyen Prof. Medaim Yanık, “Bu iş uzadıkça aile içinde bir takım değişimler oluyor. Bu değişim aileyi güçlendirecek bir yöne de gidebilir, olumsuz etkileyecek bir yöne doğru da gidebilir. Bu bize bağlı.” ifadelerini kullandı.

“İlişkiler Ağımızın Çeşitliliğini Nerdeyse Tekdüzeliğe İndirgeyen Bu Sürece Uyum Sağlamamız Lazım”

Prof. Medaim Yanık, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Süreç bizi niye olumsuz etkileyebiliyor? Çünkü yaşam biçimimiz değişti. Belli bir düzenimiz, rutinimiz vardı. Bir anda, biz buna gönüllü olmadan, hazırlanmadan, mecburen hayat biçimimizin değişimi söz konusu. Eskiden hayatımızın bir kısmı iş yerinde, bir kısmı evde, bir kısmı arkadaşlar arasında, bir kısmı çarşı pazarda var oluyordu. Bütün bunlar, birçoğumuz için, tek bir mekâna indirgendi. Bu büyük bir değişim. Bu tür durumlarda uyum denen şey esastır. İlişkiler ağımızın çeşitliliğini nerdeyse tekdüzeliğe indirgeyen bu sürece uyum sağlamamız lazım.” Sürecin ne kadar devam edeceği noktasındaki belirsizliğin, üzerimizde büyük bir stres yarattığının da altını çizen Prof. Yanık, sözlerinin devamında aile fertlerinin bu süreci en sağlıklı şekilde nasıl geçirebilecekleri noktasında çeşitli önerilerde bulundu. Gündelik hayatın yeniden planlanması, dengeli bir bütçe yapılması, zaman ve mekan açısından birlikte olmak ile tek başımıza kalmak arasında bir dengenin tutturulmasının gerekliliği, bu noktada öne çıkan öneriler oldu.

“Ramazan Ayının Sürece Olumlu Katkı Yapacağı Kanaatindeyim”

Bir soru üzerine “Ramazan ayı hayatlarımıza bir neşe getirebilir; sürece olumlu katkı yapacağı kanaatindeyim” diyen Prof. Medaim Yanık’ın söyleşisi, diğer soruların da cevaplanmasıyla sona erdi. Prof. Dr. Medaim Yanık’ın söyleşisine, https://www.youtube.com/ipamtv adresinden erişilebilir.

Fotoğraflar