Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

'Psikolojik Şiddetin Telafisi, Fiziksel Şiddete Göre Daha Zor'

26.03.2018
'Psikolojik Şiddetin Telafisi, Fiziksel Şiddete Göre Daha Zor'
İHSEM ve Palet Okulları iş birliği ile düzenlenen “Montessori Uygulayıcı Eğitimi” kapsamında gerçekleştirilen seminerde, psikolojik şiddetin çocuklar üzerinde etkisi masaya yatırıldı.

İbn Haldun Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (İHSEM) ve Palet Okulları iş birliği ile düzenlenen “Montessori Uygulayıcı Eğitimi” kapsamında gerçekleştirilen seminerde, psikolojik şiddetin çocuklar üzerinde etkisi masaya yatırıldı. 

Üniversitenin konferans salonunda gerçekleşen seminerde konuşan İbn Haldun Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pervin Nedim Bal fiziksel, duygusal, sözel, cinsel, ekonomik, psikolojik olmak üzere altı çeşit şiddet türü olduğunu belirtti. Psikoloji şiddetin çocuklar üzerindeki etkilerine dikkat çeken Doç. Dr. Bal okullarda, eğitmenlerin fiziksel şiddete nazaran psikolojik şiddete daha fazla başvurduğunu dile getirerek, çocuk üzerinde psikolojik şiddetin fiziksel şiddette göre daha kötü etkiler bıraktığını söyledi. Aynı zamanda çocuklara yönelik psikolojik şiddetin telafisinin, fiziksel şiddete göre daha zor olduğunu ifade eden Doç. Dr. Bal, psikolojik şiddete yönelik örneklere dikkat çekti.

Doç. Dr. Bal, “Mesela bir öğretmenin öğrencisine attığı kötü bir bakış veya çocuğun hak ettiği başarının karşılığını vermemek çocuğa yapılmış psikolojik bir baskıdır.” diyerek fiziksel olmayan cezalandırmaların da çocuk üzerinde olumsuz etki yarattığını belirtti. Psikolojik şiddetin hem evebeyn, hem de eğitmen yönünü ele alan Bal, bu şiddet türünün çocuklar üzerinde oluşturduğu olumsuzları şöyle özetledi: “Psikolojik şiddet gören çocukların öz güvenleri düşük olur, çekingen ve sosyal uyumsuzluk içinde olurlar. Şiddete maruz kalan çocuk kaygılı, korkak ve tedirgin olur. Küçüklüğünde psikolojik şiddete maruz kalan çocukların, ileriki yaşlarında da karakterlerinde bu tarz belirtiler olur. Öğretmen ve velilerin, çocuğun potansiyelinden fazla başarı beklemeleri de bir tür psikolojik şiddettir. Bu psikolojik şiddet çocukta sınva kaygısına yol açar. Ülkemizde sınav kaygısının fazla olması da bu şiddetten kaynaklanıyor. Hayatta kaygısı yüksek olmayan çocuğun sınav kaygısı da yüksek olmaz.”

Fotoğraflar