Üniversitemizin Katkılarıyla Düzenlenen Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji Kongresi Kazakistan’da Gerçekleştirildi

12.09.2022

İbn Haldun Üniversitesi, Ahmet Yesevi Üniversitesi, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi ve New York Üniversitesi-Tirana iş birliğiyle düzenlenen 5. Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji (EFE’22) Kongresi, Kazakistan’ın manevi başkenti Türkistan şehrinde 7-9 Eylül 2022 tarihlerinde gerçekleştirildi.

2014 yılından beri iki yılda bir yapılan, Koronavirüs salgını sebebi ile ara verilen Kongre’ye hibrit olarak 16 ülkedeki 66 kurumdan 150 bilim insanı ve uzman katıldı. 25 oturum halinde yapılan Kongre’de Üniversitemizi Rektörümüz Prof. Dr. Atilla Arkan, Haydar Aliyev Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yaşar Sarı, Yönetim Bilimleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Ali Osman Kuşakcı, Dr. Öğr. Üyesi Omar Kachkar ve Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye Kuşakcı temsil ettiler. Ayrıca, sunulan tebliğlerin ortak yazarları olan Üniversitemizin Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa K. Yılmaz, Mohannad Shehneh, Syafira Putriana ve Douaa Abbara da Kongre’ye katkı verdiler.

Pandemi Sonrası Dünyada Para ve Maliye Politikaları Masaya Yatırıldı

“Pandemi Sonrası Dünyada Para ve Maliye Politikaları: Dersler, Sorunlar ve Zorluklar” temalı Kongre’nin açılış oturumunda, Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Şimşek, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Rektörü Dr. Zhanar Temirbekova, Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı Müşaviri Selim Cerrah, New York Üniversitesi-Tirana Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hasan Taşçı, İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Atilla Arkan, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek ve Türkiye Cumhuriyeti Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Dr. Cevdet Yılmaz birer konuşma yaptılar. Kongrenin ana konuşmacısı olan Dr. Cevdet Yılmaz, “Küresel Salgınla Mücadele Kapsamında Yürütülen Para ve Maliye Politikalarında Karşılaşılan Riskler ve Zorluklar Bağlamında Türkiye Tecrübesi” başlıklı sunumunu yaptı.

Türkiye, Kazakistan, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan ve Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Kongre’ye katılan uzmanlar, Koronavirüs salgını sonrası dünyaya şekil veren temel ekonomik, finansal, siyasal ve enerji eksenli dinamikler ve meydana gelen değişiklikler üzerine hibrid olarak gerçekleştirilen akademik oturumlarda tebliğlerini sundular.

Dr. Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra Kongre’nin diğer ana akademik konuşmacıları Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Gündüz, Amerikan Üniversitesi-Birleşik Arap Emirlikleri İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Asma Salman ve Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ekonomi Danışmanı ve aynı zamanda New York Üniversitesi-Tirana öğretim üyesi Doç. Dr. Arjan Kadareja da davetli konuşmacı olarak sunumlarını yaptılar ve Koronavirüs sonrası ekonomik ve finansal gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundular.

Kongre kapanışında sunulan tebliğlerin kitaplaştırılması ve 2024 yılında 6. Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji (EFE) Kongresi’nin İbn Haldun Üniversitesi’nde yapılması önerildi.