Kalitenin Felsefesi, Çarşamba Buluşmaları’nda Ele Alındı

07.03.2024
Kalitenin Felsefesi, Çarşamba Buluşmaları’nda Ele Alındı
Üniversitemiz akademisyenlerinin her ay farklı bir entelektüel mesele üzerinden bir araya geldiği Çarşamba Buluşmaları serisinin bu oturumunda kalitenin felsefesi yapıldı.

6 Mart 2024 tarihinde gerçekleşen ve Rektörümüz Prof. Atilla Arkan’ın da katılımcı olduğu Çarşamba Buluşmaları’nda Kalitenin Felsefesi semineri ile katılımcılara kalite felsefesi hakkında temel bilgiler sağlayacak ve kalite odaklı bir kültür oluşturmanın önemini vurgulayan bilgi paylaşımları yapıldı.

Üniversitemiz İşletme Bölümü Öğretim Üyeleri Dr. Merve Şahin’in moderatör, Prof. Selim Zaim’in ise konuşmacı olduğu etkinlikte kalitenin tanımı ve önemi, kalite yönetiminin temel ilkeleri, kalite iyileştirme araçları gibi konulara değinilen etkinlikte kalite kültürü ve işletme performansı, problemlerin kök nedenlerinin belirlenmesi için kullanılan araçlar, kalite iyileştirmenin süreçleri ve teknikleri, kalite kültürünün işletme performansına etkisi gibi meseleler analiz edildi.

Karşılıklı fikir alışverişi şeklinde geçen buluşmada işletme içinde kalite kültürünün oluşturulması ve sürdürülmesi, kalite felsefesinin başarılı uygulamaları ve başarı hikayelerinin anlatıldığı oturumda kalite felsefesinin farklı sektörlerdeki etkileri, kalitenin duayenleri, Dr. William Edwards Deming'in 14 kuralı ve değişimin kalite perspektifinden önemi konuları da masaya yatırıldı.

Günümüzün Değerli Madeni Bilgidir

Deming’in Sistemi’ne 4 ana maddede değinen Prof. Selim Zaim; kaliteyi sistem yaklaşımı, değişikliklerin anlaşılması, bilginin değeri ve psikoloji (motivasyon) perspektiflerinden değerlendirdi. Günümüzün altınının artık bilgi olduğunu ifade eden Prof. Zaim, bilginin süper güçler gözünde petrol ve topraktan daha değerli bir konumu olduğunu ve tüm savaşların bilgiyi elde etmek üzerine planlandığını aktardı.

Lider yöneticilikte kalifikasyonun gerekliliğine dair beyin fırtınası da yapılan etkinlik, karşılıklı istişarelerle birlikte sonlandı.