Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

‘Sağlıkta Gelecek ve Teknoloji' Konferansında Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayıp Birinci'yi Ağırladık

20.11.2023
‘Sağlıkta Gelecek ve Teknoloji' Konferansında Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayıp Birinci'yi Ağırladık
“Sağlıkta Gelecek ve Teknoloji” konulu konferansta Türkiye’nin sağlık sektöründe OECD ülkeleri arasındaki yeri ve sağlığın geleceği ele alındı.

T.C. Sağlık Bakan Yardımcımız Dr. Şuayıp Birinci, 20 Kasım tarihinde Teoman Duralı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Sağlıkta Gelecek ve Teknoloji” konulu konferansta üniversitemiz mensuplarıyla bir araya geldi. Konferansta Dr. Şuayıp Birinci, sağlıkta gelecek ve teknoloji üzerine yaptığı değerlendirmelerde pandemi sonrası sağlık sektöründeki yenilikler ve Türkiye’nin sağlıkta dünya standartları kapsamındaki konumunu bilimsel analiz ve veriler ışığında ele aldı. 

Sağlıklı Bir Şekilde Kuramadığınız Kente “Akıllı Kent” Diyemezsiniz

Konuşmasında nüfus artış hızının 1900’lü yıllara göre belirgin bir şekilde düştüğüne değinen Dr. Birinci, bu durumun 2050 ve sonrasındaki süreçte yaşlı bağımlılığı ve yaşlı hastalıkları gibi faktörleri de beraberinde getireceğine değindiği konuşmasında, %77 oranında seyreden kentleşmenin getirdiği tüm tehlikeleri yaşamaya başladığımızdan bahsetti. Birinci, karbon ayak izinin ne denli önemli olduğundan bahsettiği konuşmasında üçüncü havalimanı açılmadan önce Sabiha Gökçen Havalimanı çevresinde hastanelerin acil servislerine başvuruların son zamanlara doğru giderek arttığını, bunun da uzmanlarca uçakların havalimanı çevresinde bıraktıkları karbon ayak izi ile açıklandığına, bu yüzden “akıllı kent” dediğimiz kentlerin öncelikle “sağlıklı kent” olarak kurulmasına gayret edilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

e-Nabız Rekor Bir Oranla Benimsendi 

OECD ülkeleri arasında sağlıkta dijitalleşme alanında Türkiye’nin hatırı sayılır bir konumda olduğunun altını çizen Dr. Birinci, bu bağlamda yazılım teknolojisi ile geliştirdiğimiz ve sayısı 80’i aşan dijital sağlık uygulamalarının başarısına değindiği konuşmasında, ülke nüfusunun %82’sinin dijital sağlık uygulaması e-Nabız’dan haberdar ve kullanıyor oluşunun rekor bir sayı olduğuna değindi. Birinci, bunda yaşlıların ve gençlerin aynı evde bir arada yaşadığı geleneksel Türk aile yapısının büyük katkısı olduğunun altını çizerek, bireyselleşmenin ve yaşlı yalnızlığının giderek arttığı Avrupa ülkelerine nazaran ülkemizin sağlıkta dijitalleşmesinin yaygınlaşması hususunda oldukça iyi bir noktada olduğunu belirtti. 

Sağlık Politikalarından, Her Politikada Sağlığa

Dr. Şuayıp Birinci; sağlıkta iyileştirmenin yalnızca sağlık sektörünü kapsamadığına değindiği konuşmasında; çevrede, ekonomide, gıda ve tarımda, eğitimde, gençlik ve sporda, kültürde ve ulaşımın sağlığında da iyileştirmeler yapılmasının önemine dikkat çekti. Yeni ortaya çıkan bulaşıcı hastalıkların %75’inin hayvan kökenli olduğuna değinen Dr. Birinci, hava kirliliğinin de yılda 6,7 milyon ölüme neden olduğunu belirtti. Dr. Birinci, konuşmasını sağlık politikalarının her politikada üretilmediği sürece anlamsız olduğunun altını çizerek sonlandırdı. 

T.C. Sağlık Bakan Yardımcımız Dr. Şuayıp Birinci’nin Sağlıkta Gelecek ve Teknoloji konulu konferansı, Rektörümüz Prof. Atilla Arkan’ın hediye takdimleri ile sona erdi. 

Fotoğraflar