Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Ülkemizin İlk ve Tek Online Tercih Festivali TercihFest, 1.000 Aday Öğrencinin Katılımıyla Gerçekleştirildi

11.08.2020
Ülkemizin İlk ve Tek Online Tercih Festivali TercihFest, 1.000 Aday Öğrencinin Katılımıyla Gerçekleştirildi
Türkiye’nin ilk ve tek online tercih festivali TercihFest, 8-9-10 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirildi.

Türkiye’nin ilk ve tek online tercih festivali TercihFest, 8-9-10 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirildi. Açılış programı ve TercihFest konuşmaları, TercihFest Youtube Kanalı’nda canlı olarak yayınlandı. Üniversitemiz tarafından, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinliğin açılışı, 8 Ağustos Cumartesi günü İbn Haldun Üniversitesi Külliyesi’nde yapıldı. İbn Haldun Üniversitesi Aday İlişkileri Koordinatörü ve TercihFest Yetkilisi Burak Erdem’in sunumuyla gerçekleştirilen ve salgın önlemleri çerçevesinde fiziki mesafeye son derece dikkat edilen açılışta, Rektörümüz Prof. Dr. Recep Şentürk, İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lutfihak Alpkan ve SBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yunus Karakoç birer selamlama konuşması yaptı. TercihFest’in açılış dersini ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun verdi.

“TercihFest, Yeni Külliyemizde Gerçekleştirdiğimiz İlk Etkinlik”

Açılışta konuşan Prof. Dr. Recep Şentürk, TercihFest’in yeni açılan İbn Haldun Üniversitesi Külliyesi’nde gerçekleştirilen ilk etkinlik olmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “İbn Haldun Üniversitesi dinamik, öncü ve yeni şartlara hızla adapte olabilen bir üniversite. TercihFest, birçok yönüyle ülkemizdeki ilk ve tek organizasyon.

Burdaki amacımız, üniversite tercihi yapmadan önce aday öğrencilerin gerçek bir üniversite deneyimi yaşamaları.” dedi. Üç üniversiteden 250 akademisyen ve 66 tercih danışmanyla 1.000 aday öğrencinin katılacağı TercihFest’te 10.000’in üzerinde Zoom toplantısı gerçekleştirileceğini hatırlatan Prof. Şentürk, aday öğrencilere de seslenerek, “Hedefimiz ülkemizin fikri bağımsızlığıdır. Üniversiteler bunun için var olmalıdır. Sizleri de fikri bağımsızlık bayrağını dalgalandırmak üzere Üniversitemize bekliyoruz” diye konuştu. Prof. Dr. Lutfihak Alpkan ve Prof. Dr. Yunus Karakoç da yaptıkları konuşmalarda böyle büyük bir organizasyon içinde yer almaktan son derece mutlu olduklarını ifade ederek, üniversiteleri hakkında kısa birer bilgilendirme yaptılar.

"Hakikat ve Görünmeyeni Görünür Kılma Mücadelesi"

Prof. Dr. Fahrettin Altun ise verdiği açılış dersinde, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda başarı gösteren gençleri tebrik ederek, online düzenlenen TercihFest'in yol gösterici olması temennisinde bulundu. Bugünün dünyasının 20 yıl öncesinden çok farklı olduğunu belirten Prof. Altun, dünyanın geçirdiği değişim ve dönüşümün, toplumsal dünyaya olduğu gibi sosyal bilimlerin uygulama alanları ve teorilerine de yansıdığını ifade etti. Batı felsefesi ve Batılı sosyal bilimlerin, Batı’yı üstün ve egemen özne olarak konumlandırdığı teorilerin önemli oranda hakimiyetlerini yitirdiğinin altını çizen Prof. Altun, dünyanın gerçek sorunlarına gerçek çözümler sunan, adalet ve hakkaniyet üzerine inşa edilmiş yeni kavramlara, yeni teorilere, yeni sistemlere ihtiyaç olduğunu vurguladı.

İnsanlığın her alanda hakikatin hakim olması adına mücadele etmesi gereken bir dönemin yaşandığını anlatan şöyle konuştu: "Esasında bütün tarih boyunca hakikat mücadelesi her daim varolagelmiş bir mücadeledir. Bu mücadelenin merkezinde sahici bilgi için verilecek mücadele vardır. Üniversitelerimiz bu anlamda sahici bilgi üretme, sahici bilim üretme merkezleridir. Çerçevesini çizmeye çalıştığım yeni ve belki de bir o kadar da kaotik dünya siyaset ortamında ülkemiz kendisini bir aktör olarak, kurucu bir özne olarak konumlandırma arayışı içindedir. Türkiye, son 20 yılda bölgesel ve küresel gelişmelere, meydan okumalara, iniş çıkışlara ve çalkantılara rağmen, bütün bu zor süreçlere rağmen kendi adına ve hesabına hareket etme imkanını yakalamıştır. Bu bağlamda ulusal, bölgesel ve küresel alanda ortaya çıkan fırsatları değerlendirmiş ve gün sonunda bölgesel bir güç halini almıştır. Dahası, ülkemiz bir bölgesel güç olmakla da kalmamış, küresel bir aktör olmak için ciddi bir mücadele içerisine girmiştir. Bu mücadele süreci gerçek anlamda bir özgürleşme ve büyüme mücadelesi olarak kendisini göstermiştir. Dış politika, ekonomi ve güvenlik alanlarında verilen özgürleşme ve özerkleşme mücadelesi, Türkiye'yi önce bir bölgesel güce, ardından bir küresel aktöre dönüştürmüştür.

Bu bağlamda bizim mücadelemiz, ülkemizi ve bölgemizi iki yüz yıl boyunca etkisi altına almış Batılılaşma politikalarının ürettiği ağır maliyetlerden ve ne yazık ki Batıcı elitlerin yıllar yılı önümüze kader diye koyduğu bağımlılık tuzağından kurtulmaktır." Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde verilen mücadelenin "hakikat ve görünmeyeni görünür kılma mücadelesi" olduğunu dile getiren Prof. Altun, bugün Türkiye'nin gerçeğin bilgi ve pratiğini üretmek için çok önemli imkanlara sahip olduğunu söyledi.

“Bilinçli, Sahici Bilginin Peşinde Koşan, Hakikat Âşığı Genç İletişimcilere İhtiyacımız Var”

Prof. Altun, ülkede son 20 yılda yaşanan değişim ve dönüşüme paralel olarak medyada da çoğulculuk ve çeşitliliğin arttığını; medya alanında yaşanan çoğullaşmaya paralel olarak teknoloji ve dijitalleşmenin medya alanında da yeni imkanları beraberinde getirdiğini söyledi. “Bilinçli, sahici bilginin peşinde koşan, hakikat âşığı genç iletişimcilere ihtiyacımız var” diyerek aday öğrencilere seslenen Prof. Altun, üniversite tercihlerindeki karar arifesinde, yol gösterici olması için TercihFest’i düzenleyen herkese teşekkür etti.

Atölyelerden Bire Bir Görüşmelere, Tercih Danışmanlığından Deneyim Paylaşımına 10.000’den Fazla Online Etkinlik Gerçekleştirildi

8-9-10 Ağustos Cumartesi-Pazar-Pazartesi günlerinde gerçekleştirilen TercihFest’te 10.000’in üzerinde Zoom toplantısı düzenlendi. İHÜ, İTÜ ve SBÜ akademisyenlerinin katılımıyla sosyal bilimler, tıp ve mühendislik alanlarında çeşitli konularda atölyelerin düzenlendiği etkinlikte ayrıca, katılımcı aday öğrenciler akademisyenlerle bire bir görüşmeler gerçekleştirdiler; bizzat ilgili üniversitelerin öğrencileriyle deneyimleri noktasında görüş alış verişi yapma imkanı buldular. Uzman tercih danışmanlarından tercih tüyoları da alan aday öğrenciler, online kampüs turlarıyla üç üniversite kampüsünü deneyimleme fırsatına sahip oldular.

TercihFest kapsamında sosyal bilimler, tıp ve mühendislik alanlarında ülkemizde saygın bir konuma sahip isimler de TercihFest Youtube Kanalı’nda canlı yayınlanan birer konuşma yaptılar. Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca, BAYKAR Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Gazeteci Cüneyt Özdemir, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, Turkcell CEO’su Murat Erkan, Dr. Halit Yerebakan, Spor Yorumcusu Dr. Ahmet Çakar, Borsa İstanbul Genel Müdürü M. Hakan Atilla, ünlü tercih danışmanları Gri Koç ve “Hocalara Geldik” ekibi ve öğretim üyemiz Prof. Dr. Teoman Duralı birer konuşma yaparak, gençlere tercih dönemine dair tavsiyelerde bulunarak, kendi kariyer yolculuklarını ana hatlarıyla anlattılar.

“Hangi Alanda Çalışmak İsterlerse İstesinler Öğrenciler Öncelikle Derinlikli, Entelektüel Bir Bilgi Birikimine Sahip Olmalı”

TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, İbn Haldun Üniversitesi Kurumsal İletişim ve Tanıtım Daire Başkanı ve TercihFest Koordinatörü Ebubekir Kalkan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen sohbette, bir üniversite için vizyon ve strateji sahibi olmanın çok önemli olduğunu, bu noktada İbn Haldun Üniversitesi’nin çalışmalarını takdirle takip ettiğini belirtti.

Medyaya ilgisinin üniversite yıllarında başladığını söyleyen Eren, üniversitede okurken Hazırlık’tan itibaren medya sektöründe çalışmaya başladığını belirterek, “Bu dönemde kendi ilgi alanımı keşfetmeye çalıştım. Animasyon yapımından yazılım geliştirmeye kendi mesleğimi keşfetmeye okudum, çalıştım, gayret ettim. Öğrencilik sırasında geçirilen bu süreç, mezuniyet sonrasında işe girişte belirli bir deneyim ve avantaj sağladı.” dedi. TRT’de çalışmak isteyen adayların kendilerine nasıl yatırım yapmaları gerektiği sorusuna cevaben, Medya ve İletişim alanının belirli kriterlere sahip bir alan olmayıp, çok hızlı değiştiğini dile getiren Eren, “Bu alanın temel meselesi insanı anlamak.

Bu nedenle hangi alandan olursa olsun öğrencilerin öncelikle derinlikli, entelektüel bir bilgi birikimine sahip olması gerekiyor. Kendilerini üniversite döneminde yetiştirmeleri, sosyal bilimlerin genelinde okumalar yaparak fikir sahibi olmaları gerekiyor. İş hayatıyla ilgili iki temel husus olduğunu düşünüyorum: Birincisi çalışmak ki bu olmazsa olmazımız… İkincisi bir stratejiniz, üç-beş yıllık planlarınızın olması… İbrahim Eren söyleşide, TRT’de yaşanan değişim ve dönüşüm, TRT’ye işe girmek isteyenlerde aranan kriterler, TRT Yetenek Projesi, Yeni Medya ve İletişim’in geleceği, salgın ve sonrası için TRT’nin geliştirdiği stratejiler ve TRT EBA TV hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

“Ne Yaptığınızdan Daha Önemlisi, Neden ve Nasıl Yaptığınız”

BAYKAR Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Burak Erdem’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen sohbette, İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nde okuduğu yılları, mezuniyetini ve kariyerini aday öğrencilerle paylaştı.

Merak, ilgi ve sevginin her şeyden önemli olduğunun altını çizen Bayraktar, bunun insanı o meslekte hem başarılı kıldığını hem de yaptıkları çalışmalara bir anlam kattığını belirtti. Bayraktar konuşmasına şöyle devam etti: “Bence ne yaptığınızdan daha önemlisi, neden ve sonrasında nasıl, yani hangi değer ve ilkelere sadık kalarak yaptığınız… Genç kardeşlerime bu sorulara daha fazla odaklanmalarını tavsiye ediyorum. Bütün bu yaşadığımız dünya bu sorular etrafında dönüyor.” Mühendisliği tercih edecek gençlerin stajlarla, proje takımlarında görev almaları, ders-dışı etkinliklerle deneyimleyerek gönüllerindeki aslanı keşfetmesi gerektiğini belirten Bayraktar, mühendislik alanlarında bir taraftan uzmanlaşırken bir taraftan da kariyer aşamalarını tırmanırken süreç içinde aslında tüm mühendisliklerin aynı matematik denklemlerle çalışan, bir alandaki temel nosyonun tüm alanlara uyarlanabilir olduğu bir bütün olduğunun görüldüğünü söyledi. Selçuk Bayraktar, büyük bir kariyer maratonunda sınavın işlevinin öğrencileri sadece maraton parkuruna çıkartmak olduğunu, bu parkurda büyük bir serüvenin öğrencileri beklediğini ve bu kariyer serüveninde yapılan şeyin asıl ve önemli olduğunu dile getirdi. Selçuk Bayraktar sohbetin devamında, hangi üniversitelerin tercih edilmesi gerektiği, BAYKAR’ın mühendis alımlarında gözettiği kriterler, geleceğin gözde mühendislik alanları ile havacılık, uzay ve teknoloji festivali Teknofest hakkında da aday öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.

“Benim Tercihim Meraktan Yana Oldu”

Felsefe Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Teoman Duralı, Ebubekir Kalkan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen sohbetine, “tercih dönemi, gençler için en zor iki dönemden biri, diğeri de evlilik süreci… Genç olmanın güzelliği, önünüzün açık olması… Denize açılmışsınız ve ufkunuz engin… Yaşlılığın güzelliği ise geçmişin zenginliği.. Bir adım sonrası son…” sözleriyle başladı. Kendi üniversite eğitimine başladığı tarihlerde imkânların bol olduğunu belirten Duralı, konuşmasına şöyle devam etti: “İnsanların temel tercihi iyi bir hayat sürmek ve zenginlik… Çok az insan merak dürtüsüyle yol almaktalar. Benim tercihim de meraktan yana oldu. Ben bilgiye, bilgi edinmeye tutkundum.” Gemi kaptanlığı eğitimine giderken yarı yoldan dönmesini ve felsefe, biyoloji ve antropoloji eğitimlerine başlama serüveninden kısaca bahsetti. Prof. Dr. Teoman Duralı söyleşide kendi tercihi olmayan durumlarla karşılaşmalarına, kendi akademik kariyerine, hangi tipte ve karakterde insanların akademisyenliğe daha uygun olduğuna, insanlarla temas kurmanın önemine, neden birçok yabancı dili öğrendiğine, milletleri yaşatan 3 unsura ve Türkçe’yi iyi bilmenin ne anlama geldiğine dair değerlendirmelerde de bulundu.

“Ders Dışı Etkinlikler, İş Hayatı ve Kariyer Yolculuğu İçin Büyük Bir Zenginlik Kaynağı”

TercihFest kapsamında aday öğrencilere seslenen bir diğer isim, Borsa İstanbul Genel Müdürü M. Hakan Atilla idi. Burak Erdem’in moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Atilla, kendi üniversite tercihi döneminde yaşadıklarını anlatırken, “ben aslında yeteneklerle şekillenen bir tercih yapmak istiyordum. Çizim yeteneğimden dolayı mimarlık okumak isterken kendimi iktisat alanında buldum. Bankacılık esasında zor bir sektör olmasına rağmen şansım da yaver gidince keyifli bir kariyer yolculuğum oldu.” ifadelerini kullandı. Atilla ayrıca, üniversite okurken gerçekleştirilen ders dışı etkinliklerin iş hayatı için büyük bir zenginlik kaynağı olduğunu söyleyerek, “insanların hangi bölümde okudukları önemli ancak asıl olan, işe girdiklerinde gösterdikleri performans ve ürettikleri katma değer” diye konuştu. M. Hakan Atilla söyleşide, aday öğrencilere çeşitli tavsiyelerde bulundu; finans ve bankacılık alanında işe alımlarda adaylarda baktıkları kriterler, adayların sınav ve mülakatlarda ne tür donanımlara sahip olmaları gerektiği, üniversite ve bölüm seçimlerinde dikkat edilmesi gerekenler, verimli bir üniversite hayatı geçirmenin püf noktaları, kendi kariyer yolculuğundaki dönüm noktaları, finans ve teknolojinin iç içeliği konularında değerlendirmelerde bulundu.

“Okulunuzun Vizyonu, İleriki Kariyerinizdeki Her Şeyi Çok Etkiliyor”

TercihFest’in bir diğer konuğu, Gazeteci Cüneyt Özdemir oldu. Ebubekir Kalkan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen sohbetin başında Özdemir, bir başarı hikayesine dönüşen Youtube macerasından bahsederek, “PR faaliyeti için profesyonel anlamda iyi bir mecra olarak düşünmüştüm ve yayınlar yapmaya başladım. Orada aslında gazetecilik yapmaya da devam ediyordum. Youtube’ta farklı bir gençlik var; televizyondaki izleyiciyle Youtube’taki izleyici farklı; bu nedenle benim onların diliyle konuşmam gerekiyordu. Bu noktada en büyük avantajım, Ankara’nın Keçiören semtinde doğup büyümem, gençliğin jargonuna hakimiyetim oldu. Bu da benim için bir iletişim modeli yarattı.” diye konuştu. “Hangi şehirde okuduğundan çok hangi okulda okuduğunuz daha önemli. Çünkü okulun vizyonu, ileriki kariyerinizdeki her şeyi çok etkiliyor. Gazetecilik gerçekten çok keyifli, ama bir performans da gerektiriyor. Bugün harika bir haber yapıyorsunuz fakat ertesi gün yeniden başlamak zorundasınız. Bu nedenle gazetecinin hırslı ve sürdürülebilir bir performansa sahip olması önemli..” diyen Cüneyt Özdemirsöyleşide gazetecilik mesleğine adım atışını, gazeteciliğin olmazsa olmazlarını ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile yaptığı röportajın ilginç hikayesini de anlattı.

“İş ve Kariyer Ortamı Daha Rekabetçi Bir Yapıya Büründü”

Turkcell CEO’su Murat Erkan’ın katıldığı sohbet, Burak Erdem’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi. “Tercih, hayatınızın her safhasında var. özellikle iş hayatına girdiğinizde hemen her gün bir tercih yapmak zorunda kalıyorsunuz. İyi tercihlerin en temel noktası, yeterince hazırlıklı olmanız, gerekli bilgi ve donanıma sahip olmanız…” diyerek sözlerine başlayan Erkan, devamında kendi üniversite tercih döneminden, bölüm ve okul seçiminde dikkat ettiği kriterlerden bahsetti. Erkan sözlerine şöyle devam etti: “Her geçen gün üniversite eğitimi sırasında kariyeriniz için yapacağınız/yaptığınız hazırlık daha da önem kazanıyor. Bugün iş ve kariyer ortamının giderek daha rekabetçi bir yapıya büründüğünü görüyoruz. Donanımı erkenden biriktirmek gerekiyor. Sadece üniversite dersleriyle bir sonuca ulaşmanız mümkün değil; mezuniyetinizden önce, üniversitede verilmeyen değer ve yetkinlikleri de kazanmak gerekiyor.” Murat Erkan söyleşide kendi mühendislik kariyeri ve Turkcell CEO’luğuna uzanan yolculuğu, iş hayatında yurtdışı deneyiminin önemi, yabancı dilleri öğrenmenin sağladığı avantajlar ve Turkcell’de kariyer imkanlarını da anlattı.

“Kararını Verdiğimiz Alanda Derinleşmemiz Gerek”

Ebubekir Kalkan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen sohbette Dr. Halit Yerebakan, doğum ile ölüm arasında bir seyahat halinde olduğumuzu, bizden sonraki nesillere neler bırakacağımızın önemli olduğunu, bu nedenle kararını verdiğimiz alanda derinleşmemiz gerektiğini belirtti. Yerebakan konuşmasına şöyle devam etti: “Tercih döneminde olan adaylar aynanın karşısına geçerek, (1) ‘Ne olmak istediğini biliyor musun?’, (2) ‘Senin için neyin iyi olduğunu biliyor musun? Bu muhakemeyi yapacak yeterliliğe sahip misin?’, (3) ‘Neyi hak ettiğini biliyor musun?’, (4) ‘Hangi yeteneklerin olduğunu biliyor musun?’, (5) ‘Benim hedeflerimi başarmam için nelere ihtiyacım var?’ ve son olarak (6) ‘Kim olduğumu biliyor muyum?’ sorularını kendilerine sormaları gerekiyor.” Dr. Halit Yerebakan söyleşide alanında saygın bir doktor olmasının yanı sıra TV’lerde tanınan bir üne sahip olmasının geri planında yatanlar, kariyer basamaklarını nasıl tırmandığı, genel olarak doktorluk mesleğinin getirdikleri ve götürdükleri, yapılan işi, mesleği sevmenin ve usta-çırak ilişkisinin önemi hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

“Tıp ile Başka Bir İş/Uğraş Birlikte Yürümüyor”

Spor yorumcusu ve tıp doktoru Ahmet Çakar, TercihFest kapsamında Burak Erdem’in moderatörlüğünde katılımcı aday öğrencilere yönelik yaptığı konuşmada, aileden gelen doğal bir yönelimle 1980 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’ne girdiğini, bu süreçte aynı zamanda amatör liglerden başlayarak zamanla birinci ligde görev alacak kadar hakemlik kariyerini devam ettirdiğini belirterek, tıp tercihinden dolayı şu an pişmanlık duyduğunu çünkü Tıbbiye ile başka bir işin birlikte yürümediğini söyledi. Çakar konuşmasının devamında, “Bugün gençleri derslerden alıkoyacak birçok yan uğraş var. Ben o dönem tıp öğrenimiyle birlikte yeşil sahalarda düdük çalıp koşuyordum. Sadece ülkemizde değil, dünyanın her yerinde doktor iseniz bir havanız olacaktır. Buna rağmen parayı seven, insanlarla uğraşmayı sevmeyen tıp seçmemeli” diye konuştu. Dr. Ahmet Çakar söyleşide, tıpta alan seçiminden tıpta ilerlemek isteyen insanların ne gibi özelliklere sahip olması gerektiğine, kendi tıp-dışı kariyerinin dönüm noktalarından meslek hayatında yaşadığı örnek olaylara birçok konuya da değindi. “Hocalara Geldik” ekibi de TercihFest katılımcılarına tercih tüyoları verdi. Sayısal, sözler ve eşit ağırlık tercihlerinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında konuşan uzmanlar, katılımcı öğrencilerin sorularını da cevaplandırdı.

"Krizler İyi Yönetilirse, İlerleme, Açılım ve Atılım İçin Birer Fırsat Ortamı Oluşturuyor; Üniversitelerimizde Bu Dönemi Böylesine Olumlu Bir Fırsata Dönüştürme Başarısı Görüyorum”

TercihFest’in kapanış konuşmasını Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca gerçekleştirdi. Öğrencileri başarılarından dolayı kutlayarak konuşmasına başlayan Koca, pandemi mücadelesinin yürütüldüğü bu günlerde toplantıların, kongrelerin, derslerin, sınavların, hatta fuar ve sergilerin uzaktan çevrim içi yapıldığını belirtti.

Böyle bir dönemde üniversiteye adım atmada öğrencilere destek olmak amacıyla düzenlenen TercihFest'in alanında tek, müstesna, güzel bir organizasyon olduğunu vurgulayan Koca, "Krizler iyi yönetilirse, ilerleme, açılım ve atılım için birer fırsat ortamı oluşturuyor. Üniversitelerimizde bu dönemi böylesine olumlu bir fırsata dönüştürme başarısı görüyorum. Siz gençlerin dinamizmi, heyecanı ve yeteneği bu başarıları, bu değişimleri daha görünür kılacaktır." diye konuştu. Gençlere, "En iyi yapacağınıza inandığınız, sizi en fazla tatmin edecek alana yönelin. Kendi kişiliğinizi, yetenek ve duygularınızı iyi okuyun." tavsiyesinde bulunan Koca, bir mühendisle bir doktorun, bir tarihçi ile bir arkeoloğun, bir hemşire ile bir öğretmenin sadece çalışma alanlarının değil, hayat tarzlarının da çok farklı olduğunu anımsattı. Bakan Koca, severek, benimsenerek yapılan her işin, kişiyi hayatta başarıya götürme potansiyelinin olduğuna işaret ederek, gençlere, "Hangi bölümü seçerseniz seçin, çağımızın yetkinlik çağı olduğunu unutmayın. Üniversiteye başlayıp mesleki eğitimlerinizi alırken yetkinliklerinizi de geliştirmeyi ihmal etmeyin. Belki aynı bölümü seçenler aynı eğitimi alacak, ama yetkinlikleriniz fark yaratacaktır." diye seslendi.

Fotoğraflar